Hlavní obsah

První úder do ligových řad za úplatkářství. Rogozův synek Laňka distancován na dva roky

Verdikt v aféře „Berbrgate“ dopadl poprvé do nejvyšších fotbalových pater. Tedy pro přesnost - zatím jen na jednotlivce a pouze na exteplického Denise Laňku. I jeho jméno se totiž objevuje - a nikoli jen jednou - v policejních odposleších detektivů šetřících skandál, jehož hlavními protagonisty jsou bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr a sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Samozřejmě v souvislosti s úplatkářstvím.

Vyjádření Etické komise FAČR k trestu pro Denise LaňkuVideo: FAČR

 
Článek

Teď asociační etická komise vynesla nad čtyřiadvacetiletým fotbalistou trest - zákaz účasti na všech aktivitách spojených s Fotbalovou asociací ČR na dobu dvou let a peněžitá pokuta 40 tisíc korun.

Jeden z Rogozových synků je spojován hned s několika cinklými, anebo alespoň ovlivněnými zápasy Vyšehradu ve druhé lize. Jednalo se o utkání s Prostějovem (3:1) v červenci 2020 a s Jihlavou (0:4) měsíc předtím.

Zatímco v druhém případě šlo o čin klasifikovaný jen jako pokus, v prvním si podle etické komise nechal úplatek za ovlivnění utkání slíbit.

"Byť tento úplatek následně nepřijal, čili tam nedošlo k předání plnění, tak už samotné nechání si slíbení úplatku je pro nás disciplinárním přečinem," zdůvodnil předseda etické komise Jan Eisenreich trest, který on a jeho muži nad už bývalým teplickým fotbalistou komise vynesli.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotbalista Denis Laňka (na snímku z 19. září 2021), který naposledy hrál za Teplice, dostal od etické komise FAČR kvůli úplatkářství dvouletý zákaz startů a pokutu 40 000 korun.

Kruh se tak uzavře - už po propuknutí skandálu a zveřejnění Laňkova jména ho teplický klub přeřadil do béčka s tím, že v případě prokázané viny s ním bude rozvázána profesionální smlouva.

"Musíme ctít presumpci neviny, takže čekáme, zdali dojde k jeho odvolání, nebo zda nabude rozsudek právní moci," upřesnil tiskový mluvčí Teplic Martin Kovařík, že Laňka se připravuje individuálně a není součástí žádného týmu FK Teplice

Kontroverzní Laňka je odchovancem Teplic, v jejichž barvách v lize debutoval. Brzy však zamířil do Příbrami, poté přestoupil do Benešova, kde se seznámil s Rogozem a spolu s ním zamířil na hostování na Vyšehrad. Loni na jaře se objevil znovu v Příbrami, odkud přestoupil na teplická Stínadla, kde odehrál v dresu Sklářů osm utkání.

I třeba se Slavií, kdy za šlapák na Plavšiče vyfasoval jen žlutou kartu od sudího Pechance, což posléze označila komise rozhodčích za chybu s dodatkem, že Laňka měl být vyloučen.

Teď vyloučen je. A na dva roky.

Reklama