Hlavní obsah

Real Madrid popáté vyhrál MS klubů

Aktualizováno

Fotbalisté Realu Madrid porazili ve finále mistrovství světa klubů 5:3 saúdskoarabské mužstvo Al-Hilál a pátým triumfem potvrdili pozici nejúspěšnějšího týmu soutěže. V duelu hraném v marockém hlavním městě Rabatu se dvěma góly blýskli hráči španělského velkoklubu Vinícius Júnior a Federico Valverde, na druhé straně se dvakrát prosadil Luciano Vietto. Třetí místo obsadilo brazilské Flamengo, které zdolalo egyptský tým Al-Ahlí 4:2.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Federico Valverde z Realu Madrid se raduje z gólu proti týmu Al-Hilál.

Článek

Real navázal na triumfy z let 2014 a 2016 až 2018. Trenér úřadujících šampionů Ligy mistrů Carlo Ancelotti ovládl turnaj potřetí. Kromě vítězství před devíti lety uspěl i v roce 2007 na lavičce AC Milán.

Favorizovaný Real vedl už v 18. minutě o dvě branky. Stejně jako v semifinále proti Al-Ahlí se trefili Vinícius Júnior a tečovaným volejem Valverde. V 26. minutě snížil z brejku Marega, srovnat ale Al-Hilál za celý zápas nedokázal. Na první asijský triumf na MS klubů tak nedosáhl.

V 54. minutě našel Vinícius Júnior "šajtlí" před brankou kanonýra Benzemu, který kvůli zranění vynechal poslední dva soutěžní duely. Vzápětí se navíc podruhé prosadil Valverde a "Bílý balet" už si došel pro premiérovou letošní trofej, ačkoliv ještě dvakrát inkasoval. V 63. a 79. minutě se trefil Vietto, jenž navázal na semifinálový zásah proti Flamengu. Mezi jeho dvěma brankami skóroval podruhé i Vinícius Júnior.

Šampion starého kontinentu vyhrál mistrovství světa klubů podesáté v řadě. Nadvládu evropských mužstev naposledy narušil brazilský tým Corinthians v roce 2012, který zdolal londýnskou Chelsea. Právě "Blues" zvítězili na turnaji před rokem.

Také souboj o třetí místo nabídl gólovou přestřelku. Flamengo poslal do vedení v 11. minutě z penalty Barbosa, ještě do pauzy ale vyrovnal Abdelkader. Egyptský záložník přidal po hodině hry další branku a napravil zaváhání spoluhráče Maalúla, který neproměnil pokutový kop.

Foto: Alexandre Neto, Reuters

Hráči Flamenga se radují po gólu Pedra (uprostřed).

Klíčový moment divokého utkání nastal v 69. minutě, kdy byl vyloučen obránce Abdullfatah. Přesilovku využil v 75. minutě Pedro a obrat dokonal další penaltou Barbosa. Pedro navíc přidal v nastavení ještě jeden zásah a se čtyřmi trefami ovládl tabulku střelců turnaje.

Flamengo se po druhém místě z roku 2019 podruhé umístilo na medailové příčce. Al-Ahlí se nepodařilo obhájit bronzovou pozici z předchozích dvou let.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Maroku:
Finále:
Real Madrid - Al-Hilál 5:3 (2:1)
Branky: 13. a 69. Vinícius Júnior, 18. a 58. Valverde, 54. Benzema - 63. a 79. Vietto, 26. Marega.
O 3. místo:
Flamengo - Al-Ahlí 4:2 (1:1)
Branky: 11. a 85. obě z pen. Barbosa, 77. a 90.+1 Pedro - 37. a 60. Abdelkader. ČK: 69. Abdullfatah (Al-Ahlí).

Reklama

Související témata: