Hlavní obsah

Rodině už chodí kondolence, Pelé se přitom chystá sledovat Brazílii v televizi

Aktualizováno

Rodina fotbalové legendy Pelého popřela informace některých médií, že je dvaaosmdesátiletý Brazilec v paliativní péči. V nedělním televizním rozhovoru vnuk a dvě dcery trojnásobného mistra světa uvedli, že Pelé není v bezprostředním ohrožení života. Samotný Pelé podpořil své krajany před dnešním osmifinále mistrovství světa v Kataru a vzkázal, že zápas bude sledovat z nemocničního lůžka.

Foto: Carla Carniel, Reuters

Fanoušci se po Pelého hospitalizaci scházejí před nemocnicí Alberta Einsteina v Sao Paulu.

Článek

Pelé je od minulého úterý v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu kvůli infekci dýchacích cest, kterou zhoršil prodělaný covid-19. Jeden z nejlepších fotbalistů historie se také od loňského září léčí pomocí chemoterapie s rakovinou tlustého střeva. Nemocnici podle rodiny opustí až tehdy, až se plně zotaví ze zánětu dýchacích cest.

"Je nemocný a je starý. Ale nyní je v nemocnici kvůli zánětu plic. Jakmile se bude cítit lépe, vrátí se domů. Rozhodně teď v nemocnici neříká sbohem," řekla v TV Globo jedna z Pelého dcer Kely Nascimentová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pelé (@pele)

Její sestra Flavia uvedla, že Pelé ještě rakovinu nevyléčil, ale stále bojuje. Popřela tak informaci deníku Folha, jenž o víkendu uvedl, že Pelé nereaguje na chemoterapii a je v paliativní péči. Tu dostávají pacienti s nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu.

"Je dost nefér, když lidé říkají, že je na konci života, v paliativní péči. Není to pravda, věřte nám. Není na jednotce intenzivní péče, je v normálním pokoji. Není v rizikovém stavu, léčí se," uvedla Flavia Nascimentová.

Vnuk Arthur Arantes do Nascimento zase řekl, že s dědečkem mluví po telefonu o zápasech mistrovství světa v Kataru. Uvedl, že Pelému v brazilské sestavě v závěrečných dvou zápasech ve skupině hodně chyběl zraněný míčový kouzelník Neymar, jenž by se měl do týmu vrátit v dnešním osmifinále proti Koreji.

"Lidé mi už kondolují, říkají ‚odpočívej v pokoji' (za Pelého). Jednou k tomu dojde, ale ne dnes. Uzdraví se, je to jen otázka času. Uvidí, jak Brazílie získá šestý titul," řekl Arthur Arantes do Nascimento.

Legendární Pelé je jediným trojnásobným mistrem světa ve fotbale, titul pomohl Brazilcům získat v letech 1958, 1962 a 1970. Stále je nejlepším reprezentačním střelcem "kanárků" v historii se 77 góly z 92 zápasů.

Právě fotografii z MS 1958 ve Švédsku sdílel na instagramu s přáním, aby se současní hráči inspirovali a jako tehdy vybojovali titul. "Budu zápas sledovat odsud z nemocnice a budu fandit každému z vás. Jsme na této cestě společně, hodně štěstí," napsal.

Reklama