Hlavní obsah

Rok nejistoty: Tokio v nouzi, nevídané Euro, nejasný hokej. Do akce záhy jdou české zimní trumfy

Rozbíhá se sportovní rok s vrcholy, které už jednou byly představovány jako top akce nadcházejících dvanácti měsíců. Koronavirus obrátil sportovní svět naruby, a tak i na rok 2021 je nachystána tokijská olympiáda a fotbalové Euro, jaké ještě svět neviděl. Stejně jako loni v lednu...

Foto: Tomáš Třeštík/Sport Invest

Ester Ledecká

Článek

Dovolí-li to vývoj pandemie, bude to tak nečekaně nabitý rok! Ale asi s notnými omezeními, škrty, pořadatelskou nejistotou a nervozitou. Plány a termíny je třeba brát s rezervou.

Všemu na přelomu července a srpna má vévodit olympiáda v Tokiu rozžhaveném ostrým slunečním žárem i předpokládanými excelentními sportovními výkony. Snad také v podání českých nadějí...

Předpokládané top akce roku 2021
23. 7. - 8. 8.OH v Tokiu
11. 6. - 11. 7.ME fotbalistů
21. 5. - 6. 6.MS hokejistů

Plány jsou teď následující: před příjezdem do Japonska, které hry zažije podruhé v historii, se všichni účastníci budou muset prokázat nejdéle tři dny starým negativním testem na koronavirus, sportovci pak budou testováni každé čtyři až pět dnů. O počtu doprovodu a diváků se má rozhodnout na jaře.

O hry se ještě bojuje
Zatímco judista a obhájce jediného českého zlata z Ria de Janeiro Lukáš Krpálek či lezec Adam Ondra, jehož sport bude mít pod pěti kruhy premiéru, a další čeští sportovci, už si účast v Tokiu zajistili, někteří o ni ještě budou muset zabojovat. Týká se to i basketbalistů, kteří budou o místo na hrách usilovat na přelomu června a července v kvalifikačním turnaji v Kanadě.

Ale místo vyhlídek na hry teď v dosud relativně málo zasaženém Japonsku začínají řešit nebezpečně rostoucí koronavirová čísla. V zatím celkem fungujícím Tokiu byl čerstvě vyhlášen stav nouze! Z Česka, země, která momentálně ostudně vévodí koronavirovému světovému žebříčku, se ale možná vše jeví černěji, než jaké to ve skutečnosti je.

Vše tedy nezadržitelně směřuje i k fotbalovému Euru, jaké historie nepamatuje. Uskuteční se ve 12 zemích od 11. června do 11. července. Původně mělo být připomínkou 60. výročí od pořádání prvního ročníku. Teď se ale spíše řeší, zda bude s fandy a jak se bude cestovat...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý před utkáním Ligy národů proti Izraeli.

Čechy v základní skupině čekají Anglie, Chorvatsko a Skotsko. Z pořadatelských měst jim los přisoudil Londýn a Glasgow. Už v březnu rozehrají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého i kvalifikaci MS 2022: 24. 3. v Estonsku, 27. 3. s Belgií, 30. 3. s Walesem.

Evropský šampionát hráčů do 21 let začne 24. až 31. března ve čtyřech skupinách (Češi v Celje proti domácímu Slovinsku, Itálii a Španělsku) a na přelomu května a června se odehraje vyřazovací část.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hvězda Slavia Abdallah Sima.

Fotbalisté Slavie ve 2. kole Evropské ligy narazí 18. a 25. 2. na Leicester.

Hokej se po loňské neplánované pauze zdá se může těšit na svůj šampionát. Ale přichází nejistota nejen koronavirového charakteru, která zničila loňskou vrcholnou akci plánovanou do Lausanne a Curychu. Kdo uspořádá letošní šampionát na přelomu května a června vedle Lotyšska? Řeší se politická rovina. Bělorusko možná bude nahrazeno.

Jinak se ale sportovní rok rozjíždí více méně tradičně. Medaile si už rozdělily hokejové dvacítky, svého vítěze poznalo Turné čtyř můstků. Z výrazných českých individualit se třetí lednový víkend chystá na Evropu v Heerenveenu Martina Sáblíková, ale čekají ji i další bitvy zkrácené rychlobruslařské sezony tamtéž.

Z kolektivních sportů jdou záhy do akce házenkáři. Už od 13. ledna je čeká světový šampionát v Egyptě, pokud se tedy vyvléknou z koronavirové pasti, v níž se v minulých dnech ocitli. Nemají chybět i diváci.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová

Biatlonisté mj. s Markétou Davidovou mají MS 9.–21. 2. ve slovinské Pokljuce, sjezdoví lyžaři s Ester Ledeckou pojedou ve stejném termínu v Cortině d´Ampezzo. Klasické lyžování chystá šampionát od 22. února do 7. března v Oberstdorfu.

České tenistky si v dubnu zahrají finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové v Budapešti. Tenisté nebudou v listopadu chybět mezi 18 týmy, které se v Madridu utkají o Davisův pohár.

Tenisová sezona se ovšem rozjíždí velmi obezřetně. Australian Open kvůli nezbytné karanténě účastníků začne až 8. února. Další grandslamy mají prozatím obvyklé termíny (23. 5. - 6. 6. French Open, 28. 6. - 11. 7. Wimbledon, 30. 8. - 12. 9. US Open).

Zatím se nesáhlo ani na cyklistické Grand Tour (8. - 30. 5. Giro d'Italia, 25. 6. - 18. 7. Tour de France, 14. 8. - 5. 9. Vuelta).

V plánu jsou mj. MS v cyklistice (18. - 26. 9., Belgie), judu (12. - 19. 9, Taškent), veslování (26. 9. - 3. 10., Šanghaj), házenkářek (2. - 19. 12., Španělsko). Chystají se i ME atletů v hale (5. - 7. 3. Toruň), ve vodním slalomu (7. - 9. 5., Ivrea), plavání (10. - 23. 5., Budapešť), kanoistice (3. - 6. 6., Duisburg), basketbalistek (17. - 27. 6., Francie a Španělsko) a volejbalistů (22. 8. - 4. 9., mj. i v Ostravě).

MS atletů i plavců se odsunuly na rok 2022, aby nekolidovaly s olympiádou, už jednou odložený halový světový šampionát v atletice v Číně znovu nebude.

Zrušeno je mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování či řada závodů SP v Číně, jež měly být generálkou na ZOH 2022 v Pekingu a krasobruslařské ME v Záhřebu.

Na programu je řada akcí na českém území: z těch bližších 20. - 21. 2. SP v běhu na lyžích a 4. - 7. 3. a 11. - 14. 3. i tuplovaná porce SP v biatlonu. A může to v Novém Městě na Moravě být opět adrenalinová záležitost. Nejen kvůli sportovním výkonům.

Před rokem se s nejistotou čekalo, jestli v březnu bude ještě dost sněhu. Nakonec ale s biatlonovým SP začínala opatření kolem koronaviru, závodilo se bez diváků a letos to asi při stávajícím stavu pandemie bude podobné. Nebo snad klíčová čísla nakažených zázračně rychle  klesnou?

Na Vysočině se má jet i květnový (14. - 16.) SP horských kol. Praha uvidí SP ve vodním slalomu (25. - 27. 6.), Karlovy Vary triatlon (12. 9.). Atletická Zlatá tretra v Ostravě se vrací do květnového termínu (19.).

Na domácí půdě má dojít i na plejádu motoristických akcí, ale je tu jedna zásadní změna. S brněnskou Velkou cenou silničních motocyklů už nepočítejte.

V kalendáři zůstávají MS na ploché dráze v Praze (5. 6.) i v motokrosu v Lokti (25. 7.). Snad je naděje, že už by to v letních měsících mohlo být s diváky.

Po minulém roce je však jasné jedno: jisté není nic!

Reklama

Související témata: