Hlavní obsah

Rvačka o české mistry světa! Bývalý sparťan má nabídku ze Spojených států

Robert NeumannSport.czPrávo

Světový triumf české reprezentace v malém fotbalu vzbudil velký ohlas. O dva hráče z týmu, který se po finálové výhře nad Mexikem 3:0 stal mistrem světa, projevily zájem kluby z americké profesionální ligy. „Oba dostali bezprostředně po turnaji nabídku smlouvy na působení v americké profilize. Dotyčné kluby si je chtěly hned odvézt," řekl generální manažer týmu Luděk Zelenka.

Foto: Sport.cz

Čeští reprezentanti vyhráli mistrovství světa v malém fotbale.

Článek

Jedná se o brankáře Ondřeje Bíra a hráče do pole Jana Koudelku. „Kluci jsou nadšený, zvažují to. Uvidíme, jestli to dopadne," doplnil Zelenka.

Bíro, ve velkém fotbale útočník, se v letech 2005-2007 pokoušel prorazit ve Spartě. Nyní působí Ústeckém krajském přeboru. Stejně jako Koudelka. Americkou soutěž hrají také týmy z Mexika a Brazílie, průměrné kontrakty se pohybují ve výši 3000 dolarů za měsíc. „Je to vážně skvělá soutěž, hraje se i v arénách klubů hokejové NHL," uvedl Zelenka.

Podle něj se mužstvo řídilo podle rčení: velký úspěch zasluhuje pořádnou oslavu. Započala po finálovém utkání kolem pondělní půlnoci. „Jeli jsme nonstop do rána, pokračovali jsme následně v letadle. A večer v Praze máme velké sezení," hlásil odpoledne Zelenka z římského letiště, kde reprezentanti čekali na spoj do české metropole.

S sebou měli pohár, který vezli před několika dny na šampionát do Tuniska. Prezidentem světové federace malé kopané je Čech Filip Juda, který před turnajem dostal za úkol obstarat poháry pro první tři celky. „Byly vyrobeny v Česku. Jsou velké, museli jsme je vzít s sebou na palubu, do zavazadla se nevešly. Ten vítězný máme zase u sebe," culil se Zelenka.

V rámci tohoto sportu nesmí působit v reprezentaci hráči, kteří mají uzavřený kontrakt s profesionálními kluby velkého fotbalu. V českém prostředí tedy maximálně ti, kteří působí ve třetí lize. Aby se mohli mistrovství světa zúčastnit, museli si vzít dovolenou.

„Vzhledem k tomu, že před pár měsíci bylo mistrovství Evropy, někteří kluci už další volno nedostali. Anebo je nepustily jejich kluby," podotkl Zelenka, který zároveň v Tunisku zápasy českého mužstva spolukomentoval pro Českou televizi. Jak sledovaný byl šampionát v dalších zemích?

„Bylo to odvislé od toho, jak populární v dané zemi tento sport je. Například utkání domácího týmu vidělo pět miliónů Tunisanů," pověděl bývalý útočník Slavie. Češi v Tunisku porazili několik zemí, které mají v klasickém fotbale ten nejlepší zvuk. Argentinu například rozstříleli 10:0.

„Argentiny jsme se báli, vzbuzuje ve fotbalovém světě ohromný respekt. Ale malý fotbal tam teprve začíná. Na druhou stranu ti, od kterých byste to nečekali, Senegal, nebo Pobřeží slonoviny, byli fantasticky připravení," uvedl Zelenka s tím, že nejdál v tomto sportu jsou evropské země a také Mexiko, Brazílie, Spojené státy.

Reklama

Související témata: