Hlavní obsah

Šmicer korunoval Spartu

Radek MalinaPrávo

Ikona fotbalové Slavie Praha Vladimír Šmicer v pátek v Písku korunovala výběr Sparty Praha žáků od deseti do dvanácti let vítězem desátého ročníku Danone poháru národů v České republice. Za odměnu je čeká cesta na celosvětové finále do Brazílie, které se uskuteční v říjnu v Sao Paulu.

Článek

„Sparta byla nejsilnější. Neviděl jsem předchozí kola, ale ve finálovém turnaji určitě. Musím přiznat, že klukům cestu do Brazílie závidím. Hned bych jel s nimi,“ smál se Vladimír Šmicer, patron celé akce.

„Myslím, že kluci byli z turnaje nadšení. Škoda, že nejsem mladší, protože bych si hned zahrál. Za našich mladých let takové turnaje nebyly. Jen jednou jsme hráli s Děčínem v Přelouči na podobné akci pro kluky do čtrnácti let. Tehdy jsme museli nejprve vyhrát Severočeský pohár, abychom se vůbec kvalifikovali. A pak jsme měli ve skupině Slavii či Slovan Bratislava. Byl to pro nás všechny velký zážitek, ale skončili jsme předposlední ze šestnácti účastníků,“ vzpomínal Šmicer, když předal pohár pro vítěze kapitánovi pražské Sparty Filipu Haškovi, synovi současného trenéra letenského týmu.

Výběr Sparty Praha žáků od deseti do dvanácti letfoto: Právo/Radek Malina

„Turnaj Danone pro nás byl prioritou sezóny. Přizpůsobili jsme tomu režim, protože jsme moc chtěli uspět. Vlastně jsme začali už v srpnu prvními zápasy. Když jsme se dostali do finálové fáze, nechtěli jsme zaváhat. V posledním zápase s Brnem nám stačila remíza a klukům evidentně vidina cesty do Brazílie, kam se třeba už nikdy v životě nepodívají, svazovala nohy. Ale i přes velkou nervozitu to zvládli, za což jim patří pochvala,“ hodnotil vystoupení v Písku trenér sparťanského výběru Karel Lasík.

Střídání jako při hokeji

Byl nadšený i z formátu turnaje, který se hraje v podobě „minifotbalu“ jen na polovině hřiště v osmi lidech s možností hokejového střídání. „Vlastně už od deseti let se v Česku hraje na regulérním fotbalovém hřišti. Myslím, že to je špatné, protože tam není tolik kontaktů s míčem. Kluci tady na ploše pro minifotbal mají větší možnost rozvoje, ve světě je takový systém běžný. Snadněji se pak vychovávají kvalitní a techničtí hráči, proto jsme byli nadšení ze systému turnaje,“ vysvětloval trenér vítězů.

Celkem se Danone poháru národů zúčastnilo 153 týmů z okresních fotbalových svazů či sportovních tříd zaměřených na fotbal. Mezinárodní finálové fáze, jejímž patronem je francouzská legenda Zinedine Zidane, se zúčastní zástupci čtyřiceti zemí. Minulý rok skončila Jihlava čtvrtá, což je historicky nejlepší výsledek českého týmu.

Konečné pořadí finálového turnaje Danone pohár národů:
1. Sparta Praha, 2. Výběr pražského fotbalového svazu, 3. 1. FC Brno, 4. Okresní výběr Ústí nad Labem.
Individuální ocenění:
Nejlepší hráč: Pavel Loup - 1. FC Brno
Nejlepší brankář: Jan Pospíchal - Výběr pražského fotbalového svazu
Nejlepší střelec: Filip Hašek - Sparta Praha.

Reklama

Související témata: