Hlavní obsah

Smrt majitele Leicesteru? Hrdinný pilot zachránil zoufalým manévrem stovky životů

Praha

Tragédie, která zasáhla celý sportovní svět. Tak se dá bez přehánění označit katastrofální nehoda vrtulníku, při které zemřel spolu s dalšími čtyřmi lidmi majitel anglického fotbalového Leicesteru Vičaj Srivadtanaprapcha. V ten moment se nejen na britských ostrovech zastavil čas. Až s odstupem vyplouvají na povrch další podrobnosti, ze kterých mrazí. Například ta, že pilot helikoptéry zachránil šíleným manévrem od nevyhnutelné smrti další stovky lidí.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Fotbalový Leicester zahalil obrovský smutek

Článek

Videa z nešťastné události už obletěla celý svět. Až jedno z posledních však ukázalo, že celá tragédie mohla nabýt ještě šílenějších rozměrů. Že se tak nestalo, je zásluhou pilota Erika Swaffera.

Co se tady v tragických desítkách sekundách odehrálo? Na záběrech je vidět, jak helikoptéra bez problémů odlétá ze středového kruhu stadionu. Ve vzduchu začne mít pilot evidentně problémy, z vrtulníku dokonce odpadá dosud neznámá část.

Podle expertů Swaffer musel v té době vědět, že je konec. Jen díky svému umění dokázal stroj udržet ve vzduchu tak, aby nespadl do skupiny fanoušků, která ještě byla na tribunách. S helikoptérou dopadl až na parkoviště vedle stadionu. Majitel klubu i všichni čtyři další lidé na palubě zahynuli.

Pilot s dvacetiletou praxí

Eric Swaffer byl podle informací britských médií pilot s více než dvacetiletými zkušenostmi. Navíc byl známý tím, že velice pečlivě dbal na bezpečnost pasažérů a dokonalý technický stav stroje.

"Vždycky mám připravené veškeré vybavení, které by nám mohlo pomoci v nouzi, například při nouzovém přistání. Je nezbytné mít i defibrilátor a další zdravotnické pomůcky. Nikdy nevíte, kdy se to může hodit," říkal před časem Swaffer.

Ani to však pilotovi, jeho přítelkyni Izabele Lechowiczové, která byla zároveň kopilotem, a dalším život nezachránilo. Co bylo příčinou havárie, se vyšetřuje, experti již mají k dispozici "černé skříňky."

Jedno je však jisté. Poté, co se vrtulník dostal do problémů, neměla podle leteckého experta Jima Rowlandse posádka žádnou naději na záchranu. "Neměli žádnou šanci se z toho dostat. Museli spadnout, nešlo tomu zabránit," uvedl Rowlands pro The Sun.

A právě v ten moment se ukázala obrovská pilotova statečnost. "Na záběrech je jasně vidět, že se snažil udržet vrtulník tak dlouho, aby se s ním dostal mimo stadion, kde byly ještě stovky lidí. Až potom s ním spadl," popisuje expert děsivé chvíle.

Celou tragédii staví do ještě bizarnějšího světla fakt, že pilot těsně před startem svůj stroj pečlivě kontroloval. "Nic nenasvědčovalo nějakým problémům, nechápu to," dodal Rowlands.

Kondolence z celého světa

Smrt majitele klubu a dalších čtyř lidí zasáhla celou Anglii. Na vlastní oči viděl celý incident i brankář Leicesteru Kasper Schmeichel, který byl u havárie jako jeden z prvních. "Nemohu věřit tomu, co se stalo. Jsem zničený, mám zlomené srdce. To snad ani nemůže být pravda," říkal dánský gólman v slzách.

"Je těžké takovou bolest vyjádřit slovy. Tolik pro fotbal udělal. On má zásluhu na tom, že se sny změnily ve skutečnost. Byl to nesmírně pracovitý a oddaný člověk. Navždy změnil fotbal," připomněl Schmeichel zásluhu majitele Leicesteru na šokujícím titulu ze sezony 2015/2016.

VIDEO: Poslední sekundy tragédie

Obrovskou lítost a slova útěchy se na klub snesly z celého světa. Fanoušci "lišek" zaplavili místo tragédie a okolí stadionu květinami.

"Dovedl jsi klub z neznáma až na samotný vrchol. Jsi legendou a duší Leicesteru. Děkuji za všechno, co jsi udělal pro mou rodinu a pro náš klub. Budeš nám chybět, odpočívej v pokoji," psal na sociálních sítích střelec anglického klubu Jamie Vardy.

Podle původních informací nebylo jisté, zda otřesení hráči budou hrát v dalším víkendovém zápase Premier League. O tom, zda nastoupí proti Cardiffu, měli rozhodnout v interním hlasování. Podle vyjádření klubu však utkání odehrají.

"V sobotu do zápasu proti Cardiffu nastoupíme. A stejně tak do dalších duelů. Tím nejlépe uctíme památku Vičaje Srivadtanaprapcha," píše se v oficiálním prohlášení klubu.

Reklama

Související témata: