Hlavní obsah

Soud udělil podmínečné tresty v korupční kauze Bystrc

BRNO

Brněnský Městský soud rozhodl v pátek v další fotbalové korupční kauze, která se týkala ovlivnění výsledku loňského předposledního utkání 2.ligy FC Dosta Bystrc proti FC Vítkovice. Tehdejší bystrčtí hráči, kteří měli za úplatu 80 000 korun zařídit prohru svého týmu odešli od soudu s podmínečnými tresty a peněžitými pokutami.

Článek

Fotbalista Zdeněk Houšť dostal podmínku na čtrnáct měsíců a pokutu 100 000 korun, Aleš Schuster a Tomáš Mrázek mají desetiměsíční podmínku a musí oba zaplatit 50 000 korun. Bývalý trenér Bystrce Tibor Duda dostal půlroční podmínku s 50 000 pokutou a někdejší šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko odešel od soudu s podmínečným trestem osmi měsíců a pokutou 100 000 korun.

Všichni odsouzení navíc dostali zákaz působení ve fotbale od dvou do pěti let. Duda, který kdysi působil v Bystrci a chystal se na nové angažmá ve Vítkovicích, nabídl na začátku června 2007 několik dní před osudným zápasem kapitánovi bystrckého celku Houšťovi úplatek 80 000 korun za ovlivnění zápasu ve prospěch Vítkovic, které byly také ohroženy sestupem. Houšť nabídku projednal se Schusterem a Mrázkem a na úplatek kývli. Houšť pak domluvil o několik dní později schůzku s Benkem, který hráčům v lese na kraji Brna ukázal peníze.

Po zápase, který domácí Bystrc prohrála 2:4, přestože ještě o poločase vedla 2:0, převzal Mrázek od Benka slíbené peníze, o které se Schusterem a Houšťem podělili. Porážka přitom odsoudila Bystrc k pádu z 2. ligy, Vítkovice se naopak zachránily. Všichni obžalovaní u soudu vinu popírali, Duda sice přiznal kontakt s Houštěm, jednali prý spolu ale o přestupu do Vítkovic. „S odstupem času mi to načasování jednání přijde nešťastné,“ prohlásil Duda.

Benko tvrdil, že chtěl obchodovat s dresy

Vinu popíral i Benko, který se hájil tím, že Houšťovi jen dodával víno a chtěl s ním obchodovat s dresy. Hlavním usvědčujícím důkazem byly ale policejní odposlechy telefonů a přepisy sms zpráv. „Jdeš se podívat na ty prachy?“ dotazovali se hráči mezi sebou. Mrázek po převzetí úplatku zase vesele referoval kamarádům: „Dresy jsou doma všechny“.

„Nejedná se o první úplatkářskou aféru a přesto se odsouzení nebáli ovlivnit zápas. Trest by měl být proto generální prevencí pro všechny, kdo by chtěl něco podobného dělat,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce s tím, že i fotbal je věcí veřejného zájmu a o výsledcích by se tak mělo rozhodovat pouze sportovními výkony. V této kauze udělil tresty už Českomoravský fotbalový svaz, který ale hráče trestal za sázení na vlastní utkání. Se sedmiletým zákazem působení ve fotbale odešli ke konci minulého roku od disciplinárky Houšť a Benko, šest let zákazu dostal Schuster, čtyřletý distanc dostal Mrázek a dvouletý Duda.

Státní zástupce Jan Petrásek byl s rozsudkem spokojen. „Tresty jsou zcela přiměřené tomu, že ti lidé se fotbalem vlastně živili a chtěli, aby je živil i nadále,“ uvedl Petrásek. Kauza ale ještě nekončí, Houšť s Mrázkem se na místě odvolali.

Reklama

Související témata: