Hlavní obsah

Sparta dala mexickým Tygrům čtyři rány, Slavia senzačně porazila Aston Villu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátý ročník CEE Cupu, mezinárodního fotbalového turnaje hráčů do 19 let, začal v Praze výhrami českých týmů. Sparta porazila mexické Tigres a Slavia dokonce věhlasnou Aston Villu. Turnaj pokračuje v sobotu od 15:00 v areálu Sparty na Strahově zápasy Sparta - Palmeiras Rio a Tigres - Dynamo Kyjev.

Foto: CEE Sup/Svatopluk Samler

Mladí sparťané se radují během utkání s Tigres, vlevo kapitán Adam Ševinský.

Článek

Sparta vykročila za obhajobou finálové účasti CEE Cupu pěkně zhurta. Mexičanům z Tigres UACL pražskou premiéru okořenila čtyřmi góly. Jak si poradí v sobotu v remaku posledního závěrečného zápasu s brazilským vítězem Palmeiras?

Po první vydařené souvislejší kombinaci až v 17. minutě otevřel skóre nadvakrát Ondřej Lilling. Za stejný čas 17 minut se podobně trefil průbojný Karel Rožánek, syn moskevského zpravodaje České televize, který hrdě fandil v hledišti.

Po přestávce přidal nejhezčí třetí gól kapitán Adam Ševinský, který se v tísni uvolnil narážečkou a z hranice šestnáctky nádherně vymetl pavouky v horním růžku branky. Také jeho otec František, bývalý ligový hráč Bohemians, Mladé Boleslavi nebo Plzně, se mohl dmout pýchou. V závěru přidal sice technicky dobře vybaveným, ale fyzicky odpadajícím Tygrům čtvrtou branku střídající Jakub Tošnar. Syn nizozemských rodičů ve sparťanské bráně Joeri Heerkens už moc práce neměl.

Ze stínu východní tribuny sledovala úvodní utkání řada fotbalových osobností, nedávní reprezentanti, nyní trenéři Jan Suchopárek a Radoslav Kováč, nebo hráčský agent David Nehoda či skaut Jan Říčka a další.

„Příjemné vítězství, jsme rádi, že jsme vyhráli, dali hodně gólů a žádný nedostali, to je základ," hodnotí v tiskové zprávě Jan Kopáňko, trenér Sparty.

Foto: CEE Sup/Svatopluk Samler

Snímek z utkání Slavia - West Ham.

Také druhý český tým Slavia vstoupil do CEE Cupu vítězně. Dokázal přehrát anglickou Aston Villu z Birminghamu, města seriálu Peaky Blinders, pyšnící se jednou z nejlepších akademií na Britských ostrovech!

Vždyť i v týmu úřadujících mistrů Evropy do 19 let měla nejvíc hráčů z celé Premier League... Oboustranně se hrál velice kvalitní fotbal s útočnými manévry před oběma brankami. Slavia s Adamem Zelenkou, synem bývalého sparťanského špílmachra Lukáše, ve středu pole, proměnila až třetí šanci zásluhou francouzského útočníka Noaha Randazooa z Evianu. Ještě do přestávky zvýšil druhý forvard David Hájek. Skupinka fanoušků v typických bordó dresech s bleděmodrými rukávky na tribuně jen údivně kvílela.

Po přestávce zvýšili Angličané tlak, zásluhou mnoha hráčů se zkušenostmi z dospělého fotbalu v nižších soutěžích. Ale Slavia odolávala i zásluhou gólmana Tomáše Kolodzieje, jehož dokonale rozcvičil bývalý reprezentační brankář Petr Kostelník. Velmi zodpovědným a srdnatým výkonem Slavia na hřišti už v milosrdném podvečerním stínu cennou výhru uhájila. I když v poslední minutě ve vypjatém závěru po rohu přece jen hlavou snížil skotský bek Kerr Smith. Výkon uznale ocenil i bývalý český reprezentant, slávista Michal Švec.

„Je to naše velké vítězství, vůbec jsme neočekávali, že bychom mohli s takhle vyspělým soupeřem držet krok," radoval se trenér vítězů Tomáš Titěra. Vždyť v jeho výběru byli někteří i o tři roky mladší hráči.

Fotbalový CEE Cup
AC Sparta Praha - Tigres UACL 4:0 (2:0)
Branky: 17. Lilling, 34. Rožánek, 59. Ševinský, 72. Tošnar.
SK Slavia - Aston Villa 2:1 (2:0)
Branky: 18. Randazoo, 37. Hájek - 79. Smith.

Reklama

Související témata: