Hlavní obsah

Spor o porcování 100 miliónů. FAČR se ohrazuje vůči rozhlasové reportáži

Praha
Aktualizováno

FAČR se ohrazuje vůči článku autorky Markéty Chaloupské, který pod názvem „Fotbalová asociace rozdělila bez jasných pravidel 100 miliónů. Z krajů dostaly nejvíc Peltův a Berbrův“ vyšel na serveru irozhlas.cz a informace z něj zazněly ve vysílání ČRo Radiožurnál. Jde o rozdělování takzvaných „loterijních peněz" za rok 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

Strahov se brání. Vedení FAČR tvrdí, že zmíněný článek se v celé řadě bodů nezakládá na pravdě.

"Berbr je zároveň místopředsedou výkonného výboru fotbalové asociace, která o penězích rozhodovala. Ani on se ale o rozdělování peněz nechtěl bavit. Radiožurnálu poslal jen stručnou sms zprávu, že peníze šly na 'zajištění mistrovství Evropy žen a na rekonstrukci stadiónu Přeštice a Domažlice'. Jenže vysvětlení neodpovídá faktům. 'Plzeňský krajský fotbalový svaz s rekonstrukcí nemá nic společného. Nepřispíval nic,' potvrzuje šéf fotbalového oddílu Přeštice Martin Knopf," uvádí se v článku.

Podle FAČR se ale Plzeňský krajský fotbalový svaz podílel významnou finanční částkou na rekonstrukci stadiónu v Přešticích (tj. i na podpoře mládežnického fotbalu obecně), od vybavení šaten, laviček až po další investice do vybavení hřiště. Asociace ve svém prohlášení poukazuje, že všechna fakta může Plzeňský krajský fotbalový svaz doložit, navíc veškeré financování prošlo auditem společnosti KPMG, která zpracovala podrobnou zprávu k posouzení využití zdrojů z loterií. "Zpráva je jednak veřejně dostupná, jednak ji autorka článku dostala od FAČR v mailu minulý týden," uvedl mluvčí asociace.

Citovaný funkcionář je hlasatel

„Určitě nic nedávali," cituje článek Jiřího Pojara z domažlického fotbalového klubu. "Kam peníze nakonec šly, tak není vůbec jasné," uvádí Pojar.

Asociace vysvětluje, že zmíněný a citovaný Jiří Pojar je dobrovolným pracovníkem a hlasatelem domažlického klubu, tedy rozhodně ne zástupcem vedení klubu, který by se mohl relevantně a fundovaně v celé věci vyjadřovat. Toto tvrzení však neodpovídá informacím na webu Jiskry, kde je Pojar uveden jako PR manažer...

Foto: Sport.cz

Dobrovolný hlasatel? Jiří Pojar je na webu Jiskry Domažlice uveden jako člen vedení v roli PR manažera.

repro fotbaldomazlice.cz

„Finanční podpora Plzeňského krajského fotbalového svazu proběhla ve dvou etapách a byla naprosto stěžejní pro rekonstrukci veškerého zázemí našeho stadiónu," ujišťuje Jaroslav Ticháček, prezident TJ Jiskra Domažlice.

FAČR píše, že Plzeňský krajský fotbalový svaz finančně podpořil jak klub v Přešticích, tak i klub TJ Jiskra Domažlice. Podobně jako byla podpořena mládež v Čechách, došlo k rozdělení „loterijních peněz" i na Moravě, kde si měl podle informací irozhlas.cz na rekordní sumu 800 tisíc korun sáhnout fotbalový oddíl z Osvětiman, odkud pochází hradní kancléř Vratislav Mynář a podle serveru sedí ve výkonném výboru klubu. "Musíte se zeptat toho, kdo to rozděloval. Já se sem chodím poveselit za panem jednatelem a starostou," odmítl Mynář své propojení s klubem.

Strahovské vedení žádá ze strany autorky článku Markéty Chaloupské veřejnou omluvu na stránkách serveru irozhlas.cz a ve vysílání Radiožurnálu.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň