Hlavní obsah

Švýcarsko vydá do USA dalšího zadrženého funkcionáře FIFA

Bern

Švýcarská justice vydá do Spojených států dalšího ze sedmi funkcionářů FIFA, kteří byli zatčeni před květnovou volbou prezidenta mezinárodní fotbalové federace v Curychu. Bývalý předseda nikaragujského svazu Julio Rocha byl v USA obviněn z přijetí úplatku 150 tisíc dolarů (asi 3,6 miliónu korun) za zprostředkování prodeje vysílacích práv. O jeho vydání požádala rovněž Nikaragua.

Foto: Profimedia.cz

Julio Rocha na archivním snímku.

Článek

Ze sedmi zatčených funkcionářů je už ve Spojených státech někdejší viceprezident FIFA Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů, jenž u soudu vinu odmítl. Zbylí funkcionáři zatím zůstávají ve Švýcarsku, třebaže tamní úřady už v minulých dnech souhlasily i s vydáním Eugenia Figuereda z Uruguaye, Venezuelana Rafaela Esquivela, Eduarda Lia z Kostariky a Brita Costase Takkase. Žádost o vydání bývalého předsedy brazilské fotbalové federace Josého Marii Marina se ještě projednává.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů (3,6 miliardy korun).

Švýcarské úřady, které se zabývají korupční aférou ve vedení světové fotbalové federace, začaly následně vyšetřovat i předsedu FIFA Seppa Blattera. Ten je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci a etická komise FIFA mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován také prezident UEFA Michel Platini, jemuž v roce 2011 Blatter z účtů FIFA poslal dva milióny švýcarských franků.

Reklama

Související témata: