Hlavní obsah

Tak trochu jiný přátelák. České fotbalistky v Anglii narazí na mistryně Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko si mohly vysnít zajímavějšího soupeře. České fotbalistky čeká sváteční přátelák v Anglii, proti mistryním Evropy budou hrát v úterý večer v Brightonu (21.00 SELČ, živě ČT Sport). „Angličanky často neprohrávají a hrají špičkový fotbal, takže nám tenhle zápas může hodně dát,“ těší se trenér Karel Rada.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Andrea Stašková se raduje z jednoho ze tří gólů v přípravě s Maďarskem.

Článek

Pražský Strahov, kde sídlí česká fotbalová asociace, na nabídku z Anglie zareagoval okamžitě. „A vidíte, nakonec si nás vybrali," usmívá se Rada.

S Anglií má jeho tým nedávnou zkušenost. Češky před třemi lety v přáteláku v Českých Budějovicích prohrály 2:3, přestože ještě pět minut před koncem držely remízový stav.

Další bitva s Anglií je součástí přípravy na start kvalifikace mistrovství Evropy 2025. Češky ještě nikdy na velkém turnaji nehrály: naposledy jim nevyšla kvalifikace na MS, které bude příští rok hostit Austrálie a Nový Zéland. V pátek Radův tým remizoval 3:3 v domácím přáteláku s Maďarskem, ovšem teď je tu mnohem větší výzva.

V Anglii se pořád drží euforie z letního triumfu na domácím Euru. Tým kolem barcelonské záložnice Keiry Walshové v pátek ve vyprodaném Wembley porazil mistryně světa z USA 2:1 a i v úterý se očekává kolem 30 tisíc lidí.

„Ani já před tak velkou návštěvou ještě nehrála," poví univerzálka Kateřina Svitková, jež působí třetí sezonu právě v Anglii. Po dvou letech ve West Hamu v létě přestoupila do Chelsea, jednoho z nejlepších ženských týmů na světě. V aktuální anglické nominaci jsou čtyři její spoluhráčky.

„Katka do předzápasové přípravy hodně vstupovala," vykládá Rada. „Zná dost hráček anglického nároďáku a dodala zajímavé detaily."

Svitková a spol. jsou v Anglii už od víkendu, v neděli potrénovaly v moderním tréninkovém centru Brightonu. Mimochodem, mají tam 18 hřišť. „Je neskutečné, jaké tady mají možnosti. Na každém kroku je vidět, jak to v Anglii fotbalem žije a jakou má podporu," popisuje trenér Rada.

„V létě jsem v Anglii sledovala mistrovství Evropy a přímo v Brightonu jsem byla na čtvrtfinále. Fanoušci byli skvělí - a snad to zažijeme i my v úterý," doufá Svitková. „Nesmíme se tomu poddat a být nervózní. I Angličanky můžou mít špatný den."

Pak se usmála a rychle dodala: „A my dobrý."

Reklama

Související témata: