Hlavní obsah

UEFA hrozí zadluženým klubům vyřazením z pohárů

LONDÝN

Vedení Evropské fotbalové unie pohrozilo zadluženým klubům vyřazením z pohárů. Generální sekretář UEFA David Taylor to uvedl den poté, co anglická Fotbalové asociace zveřejnila, že dluhy ostrovních celků údajně narostly do výše tří miliard liber (zhruba 94 miliard korun).

Článek

"Jestli se s dluhy nevypořádají, přikročíme k tvrdým sankcím," citovala Taylora agentura AP. "Nejdřív bychom kluby samozřejmě upozornili, varovali, udělili tresty a teprve pak by se případně přistoupilo k vyloučení," dodal.

Podle Taylora už UEFA začala pracovat na opatřeních, které by klubům v budoucnu zabránily v tom, aby se kvůli úspěchům výrazně zadlužily. "Snažíme se zpřísnit minimální ekonomická kritéria a další podmínky pro udělení licence UEFA. Finanční fair play podle nás znamená, že klub bude utrácet jen tolik peněz, kolik si vydělá. Může mít pár dluhů, ale musí být schopen je splácet," uvedl Taylor.

Ideální by prý bylo, kdyby byl v Evropě zaveden systém po vzoru zámořské MLS. "Mají platový strop a další regule, díky kterým se kluby prakticky nemohou dostat do vážných ekonomických potíží. Ve skutečnosti většina z nich neustále vydělává," prohlásil generální sekretář UEFA.

Reklama

Související témata: