Hlavní obsah

Velkoryse přenechat prvenství ve skupině soupeři? I to už svět fotbalu zažil, i když na šampionátu v Asii

Praha

Všechno už tady bylo, mohou se pobaveně usmívat fotbaloví pamětníci nad spekulacemi a kalkuly, které provází večerní zápas Anglie s českou reprezentací, v němž půjde ve Wembley o prvenství ve skupině. Prvenství do jisté míry zrádné, protože na tým, který skupinu vyhraje, čeká soupeř ze skupiny smrti. S největší pravděpodobností někdo z trojice Francie, Německo, Portugalsko, což jsou protivníci pasovaní na favority a aspiranty na titul evropských šampionů.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Takto se Raheem Sterling radoval se spoluhráči po výhře nad Chorvatskem. Bude se chtít podobně radovat i večer?

Článek

Vyhnout se jim? Velkoryse přenechat prvenství ve skupině soupeři? Naservírovat mu danajský dar?

Nic takového.

„Nemáme v mužstvu hráče, který by šel do zápasu s tím, že ho chce prohrát. Naopak, chceme skupinu vyhrát," ohradil se proti podobným spekulacím kapitán české reprezentace Vladimír Darida.

Rádi bychom zítra vyhráli zápas i skupinu, takový je plán české fotbalové reprezentace

Sport.cz, UEFA, Reuters

„Ctíme duch fair play," zní z tábora Angličanů a trenér Gareth Southgate opakuje stejná slova jako Darida.

„Nevyhlížíme, na koho v osmifinále narazíme. Půjdeme za vítězstvím, abychom vyhráli skupinu a zůstali doma a hráli zase ve Wembley."

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Anglie Gareth Southgate na tréninku.

Věřme proto oboustrannému ujišťování. Buďme si jisti, že večer nedojde k podobné frašce, jakou svět fotbalu už párkrát zažil.

Třeba v základní skupině šampionátu zemí jihovýchodní Asie, který se hrál v roce 1998 ve Vietnamu v utkání mezi Thajskem a Indonésií, po němž musela vynést FIFA tvrdé tresty,

Uskupení zemí ASEAN pořádá tento šampionát každé dva roky a v roce 1998 se konal turnaj osmi zemí v Ho Či Minově městě a Hanoji .

Ve skupině A si už s předstihem zajistily postup mužstva Thajska a Indonésie, takže v jejich vzájemném zápase na závěr skupinových bojů šlo o to, kde skončí v tabulce první. Problém ovšem nastal s tím, že první nechtělo skončit ani jedno mužstvo.

Druhou skupinu totiž překvapivě vyhrál Singapur považovaný za naprostého outsidera šampionátu, zatímco favorizovaná domácí vietnamská reprezentace obsadila druhou příčku. A protože v semifinále se měl utkat první tým z jedné skupiny s druhým v té druhé, nebylo divu, že jak fotbalisté Thajska obhajující titul, tak i hráči Indonésie chtěli prohrát a skončit druzí.

Zápas podle toho vypadal. Oba celky se totiž obávaly vypálit na branku soupeře, aby snad nedaly gól. Přesto po změně stran přes oboustrannou nechuť ke střelbě čtyři branky padly a všechno nasvědčovalo tomu, že zápas skončí nerozhodně 2:2. Indonésie by se díky tomu stala vítězem skupiny, neboť měla výrazně lepší skóre než Thajsko.

Samozřejmě že se jí to ani trochu nelíbilo. Čekal by ji zápas s domácím týmem, a navíc by se musela stěhovat na semifinále z Ho Či Minova města do Hanoje. Proto její obránce Effendi vyřešil situaci po svém. V poslední minutě si dal vlastní gól a postaral se o to, že Indonésie skončila ve skupině druhá a v semifinále ji čekal Singapur.

Skandální závěr zápasu musela řešit FIFA, která udělila oběma mužstvům pokutu 40 tisíc dolarů za porušení ducha fair play. Autor vlastního gólu Effendi pak byl doživotně distancován ze všech mezinárodních zápasů a doma v Indonésii nesměl hrát fotbal rok.

Paradoxem nakonec bylo, že na spekulace s výběrem semifinálového soupeře doplatily oba týmy. Thajsko prohrálo s Vietnamem 0:3, Indonésie se Singapurem 1:2, takže v utkání o třetí místo si vzájemný souboj ze skupiny zreprízovaly.

Skončil znovu nerozhodně, pro změnu 3:3, takže o bronzových medailích pro Indonésii rozhodl penaltový rozstřel.

Turnaj paradoxů pak dovršil největší outsider Singapur, který ve finále vyhrál nad Vietnamem 1:0 a stal se mistrem jihovýchodní Asie.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama