Hlavní obsah

VIDEO: Maskot fotbalového MS 2014 dostal jméno Fuleco

Sao Paulo

Maskot fotbalového mistrovství světa v Brazílii 2014, pásovec v národních barvách, dostal "ekologické" jméno Fuleco. Rozhodli o tom samotní Brazilci v tříměsíční volbě, do které se podle FIFA zapojilo 1,7 miliónu lidí.

Brazílie představila maskota fotbalového MS 2014 Fuleca.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Jméno Fuleco, jež vzniklo spojením brazilských slov "futebol" a "ecologia", dostalo od občanů pořadatelské země 48 procent hlasů. Pro název Zuzeco se vyslovilo 31 procent hlasujících, pro Amijubi 21 procent.

Nominace tří jmen maskota, kterou FIFA ohlásila v září, se setkala s částečnou negativní reakcí. Brazilci si v průzkumech veřejného mínění stěžovali, že fanoušci měli mít možnost vybrat si vlastní jména. Vznikla například internetová petice, jejíž signatáři požadovali demokratičtější přístup k návrhům.

FIFA to však odmítla s tím, že tři možnosti stanovila respektovaná komise složená z brazilských osobností a politiků, v níž nechyběl ani bývalý fotbalový reprezentant Bebeto.

Fuleco bude třetím zvířecím maskotem fotbalového MS za sebou. Před dvěma lety v JAR to byl leopard Zakumi, v roce 2006 v Německu lev Goleo. Prvním maskotem byl v roce 1996 v Anglii lev Willie.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid