Hlavní obsah

Vydali se za snem. První Češi zamířili do jedné z nejlepších akademií světa

Praha

Plní si sen. Výjimečný krok v kariéře udělali dva mládežničtí reprezentanti České republiky. Útočník Antonín Svoboda a brankář Adam Stejskal, šestnáctiletí odchovanci brněnské Zbrojovky, podepsali tříletý profesionální kontrakt v rakouském celku Red Bull Salcburk. Oba talentovaní fotbalisté se tak stanou prvními českými vyslanci v jedné z nejlepších mládežnických akademií světa.

Foto: Sport Invest

Útočník Antonín Svoboda a brankář Adam Stejskal již v barvách Salcburku.

Článek
Fotogalerie

„Je to splněný sen. Byli jsme zde na několika stážích, dres Salcburku jsme oblékli již na několika turnajích v minulých měsících. Přesto k podpisu smlouvy vedla poměrně dlouhá cesta. Těším se na každý trénink, na každou hodinu strávenou v místním centru," líčí o 14 dnů mladší Adam Stejskal.

„Udělali jsme jednoznačně krok správným směrem. Nikdo nám nezaručí, že se z nás tady stanou lepší hráči, ale budeme mít k dispozici nejlepší myslitelné podmínky. Už první trénink nás přesvědčil, že se zde potkávají výjimeční hráči. Konkrétně v naší kategorii bylo bezmála 30 kluků, byli jedenácti různých národností, mládežničtí reprezentanti svých zemí. Každý zápas i trénink tak bude zážitkem," doplňuje ho ve stejném duchu útočník Antonín Svoboda.

V akademii se vedle fotbalových povinností dbá také na intenzivní studium jazyků, dominantní němčinu doplňuje v tréninkovém centru angličtina.

Adepti jsou dlouhodobě testovaní

Oba hráči byli klubem sledováni již od roku 2016, během posledního roku a půl absolvovali v Red Bullu několik stáží i mezinárodních duelů. „Klubová akademie tímto způsobem pracuje, hráči jsou vybíráni na základě dlouhodobého pozorování i testování. Jedná se o dlouhodobý pohled," zdůrazňuje Viktor Schejbal, šéf skautů společnosti Sport Invest.

"Oba kluci tak v dresu Salcburku absolvovali mimo jiné turnaj v Chorvatsku nebo turné v Americe. Vždy se prezentovali skvěle nejen po fotbalové stránce. Právě přístup k fotbalu i k plnění dalších povinností jsou pro klub zásadními podmínkami pro podpis smluv. Je tak pro nás velkou ctí, že prvními dvěma podepsanými Čechy jsou právě tito dva mladí fotbalisté," pochvaluje si Schejbal.

"Vznik kompletního centra Salcburku jsme sledovali od začátku velmi pečlivě, dostali jsme možnost poznat celou jejich filosofii a nahlédnout za oponu. Skloubení špičkového zázemí, skvělých profesionálů z řad trenérů, fyzioterapeutů či pedagogů a osobního přístupu ke každému jednotlivému hráči, to vše vytváří nejlépe fungující systém péče o fotbalové talenty na světě," dodává Viktor Kolář, šéf Sport Investu.

Reklama

Související témata: