Hlavní obsah

Z Ligy mistrů do války. Reprezentační obránce Šachtaru brání svůj domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak náročné období prožívají v rámci invaze Rusů na Ukrajině místní sportovci, by se dalo ilustrovat mimo jiné na příběhu fotbalového celku Šachtar Doněck. Klub se příliš nevyjadřuje k aktuálním informacím o svých hráčích, na jednoho však upozorňuje s velkou hrdostí. Levý bek ukrajinské reprezentace Viktor Kornijenko se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě a podobně jako další sportovci stojí proti ruským vojákům.

Foto: instagram.com/kornienko_vitya_

Viktor Kornijenko během ruské invaze na Ukrajině.

Článek

„Vzešlo to z mé vlastní iniciativy. Můj dům se nachází nedaleko Poltavy. Obešel jsem kontrolní stanoviště a ptal se, jak mohu pomoct," vysvětluje 23letý fotbalista v rozhovoru pro oficiální web Šachtaru. Kornijenko uvádí, že ve své rodné vesnici pomohl vybavit tělocvičnu a nakupuje potřebné věci pro spoluobčany, kteří se ukrývají před boji, a zásobuje i vojáky.

„Mimochodem, já sám denně hlídkám v ulicích své rodné vesnice. Dle rozpisu od 18 do 6 hodin dohlížíme na zákaz vycházení, aby na náš pozemek nepřicházeli cizí lidé," říká fotbalista, který si v této sezoně zahrál i dva zápasy Ligy mistrů proti Tiraspolu a Realu Madrid. V dresu domácí reprezentace naskočil i do kvalifikace o mistrovství světa.

Šachtar je už osm let na útěku ze svého sídla v Doněcku poté, co zde vypukl válečný konflikt, v rámci něhož separatisté vyhlásili založení Doněcké lidové republiky. Klub vlastněný miliardářem Rinatem Achmetovem nechal ve svém domovském městě moderní stadion, který o dva roky dříve hostil mistrovství Evropy a také luxusní akademii.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Viktor Kornienko (@kornienko_vitya_)

Nové zázemí našel Šachtar na předměstí Kyjeva v olympijském středisku, kam zároveň přestěhoval značnou část své mládeže. Domácí zápasy hrál postupně ve Lvově, Charkově a naposledy sdílel stadion s Dynamem Kyjev. Aktuálně ukrajinská liga nepokračuje.

Šachtar ve své novodobé historii hodně sází na cizince. V tomto ročníku měl na soupisce hned dvanáct Brazilců, kteří na počátku ruské invaze utekli do sousedního Rumunska, odkud se mohli vrátit domů. „I když odešli ze země, mají nadále zájem pomoci," prozrazuje Kornijenko, jenž je se spoluhráči v kontaktu.

„Také trenér Roberto De Zerbi nebo ředitel klubu Dario Srna, všichni situaci sledují, jsou velmi empatičtí a snaží se být maximálně nápomocní," dodává ukrajinský fotbalista.

Doněcký celek už také přiznal první oběť války. Stal se jí jeden z mládežnických trenérů, který vypomáhal armádě.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.