Hlavní obsah

Pardubice po rozlučce s azylem vyhlížejí návrat domů. Snad nám to pomůže k záchraně, doufá Černý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro dva a půl roku používali slovo doma jen v uvozovkách. Fotbalisté posledních Pardubic kvůli rekonstrukci Letního stadionu odehráli 42 ligových zápasů v azylu ve vršovickém Ďolíčku - a s arénou Bohemians se rozloučili stylově. „Zlatý bod! A teď se těšíme zpátky domů,“ říkal po nečekané remíze 1:1 s mistrovskou Plzní pardubický trenér Radoslav Kováč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Pardubic během utkání 16. kola Fortuna ligy s FC Viktoria Plzeň.

Článek
Fotogalerie

„Uteklo nám to, ale i za bod jsme strašně moc rádi. Musíme ho vzít," vykládal Kováč po poslední bitvě ligového podzimu. Jeho chlapci uhráli první plichtu v sezoně, ovšem po trefě veterána Pavla Černého měli zaděláno na výhru. Ještě čtvrt hodiny před koncem vedli, těsný náskok jim sebral až gól Milana Havla ze 76. minuty.

„V první půli měl Kostka tři nebo čtyři průniky, kdy to mohl zahrát ve větší kvalitě. Pak ještě Icha střílel levačkou. Ovšem Plzeň taky měla šance, měli jsme štěstí," vykládal Kováč.

„Tenhle bod pro nás na konci může mít cenu zlata," líčil Černý. „Výborně jsme se na Plzeň připravili a naštěstí jsme inkasovali jen jednou. Sázeli jsme i na to, že soupeř bude po náročném podzimním programu unavený, což se vyplnilo. Bylo to patrné už během předchozího zápasu Plzně s Brnem."

Situace Pardubic zůstává vážná, do jara půjdou z posledního místa. Celý podzim je brzdila nejděravější obrana i nejslabší útok v lize. „Sráželo nás taky to, že jsme nehráli byť jen dva zápasy po sobě ve stejné sestavě," poznamenal Kováč

„Musíme dobře potrénovat a přes zimu zkusit získat hráče, kteří nám pomůžou. Chtělo by to mít víc kmenových hráčů a nespoléhat jen na hostovačky. Víme, že to bude složité, protože spoustu peněz spolkne nový stadion, ale musíme se o to pokusit," zavelel kouč posledního týmu tabulky.

Do Ďolíčku si fanoušci na domácí zápasy Pardubic hledali cestu složitě, podzimní průměr 1025 diváků je nejhorší v lize. „Osm set na Brno, 600 na Jablonec... Klukům jsem říkal, že mají můj obrovský respekt: celou dobu od postupu do ligy v roce 2020 strávili na cizím stadionu," připomněl Kováč.

Jaro začnou Pardubice už ve vlastním, práce na novém kabátu stadionu u Labe vrcholí. „Čekají nás atraktivní soupeři, mohlo by být často vyprodáno. Fanoušci by nám mohli pomoct k záchraně a pak bychom mohli doma odehrát i kompletní ligovou sezonu," zasnil se Černý.

„Bude to válka až do konce," odtušil Kováč. Naštěstí pro Pardubice už ne v azylu, ale na vlastním stadionu.

Reklama