Hlavní obsah

Pelé dosáhl nesmrtelnosti už dávno, prohlásil prezident FIFA Infantino

Podle předsedy Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianniho Infantina se odkaz zesnulého brazilského útočníka Pelého nedá vyjádřit slovy. Myslí si, že legendární fotbalista dosáhl nesmrtelnosti už dávno, a proto s námi bude žít navěky. Uvedl to v prohlášení na webu FIFA, jež dnes na znamení smutku a respektu svěsila všechny vlajky před svým sídlem v Curychu na půl žerdi.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Podle předsedy Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianniho Infantina se odkaz zesnulého brazilského útočníka Pelého nedá vyjádřit slovy.

Článek

Pelé je považován za nejlepšího hráče historie. Jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa. Jedna z nejslavnějších postav světového sportu zemřela v 82 letech. Brazilská vláda po jeho skonu vyhlásila tři dny státního smutku.

"Tohle je den, který jsme nechtěli, aby někdy nastal. Den, kdy jsme ztratili Pelého. 'Král' byl výjimečný v mnoha směrech," prohlásil Infantino. "Dnes všichni truchlíme nad ztrátou fyzické přítomnosti našeho drahého Pelého, ale on již dávno dosáhl nesmrtelnosti, a proto s námi zůstane navěky."

Bývalý hráč Santosu a New Yorku Cosmos měl podle něj neodolatené vystupování. "Když jste s ním byli, zbytek světa se zastavil. Jeho život je víc než jen fotbal. Změnil k lepšímu vnímání v Brazílii, Jižní Americe a po celém světě. Jeho odkaz je nemožné vyjádřit slovy," uvedl dvaapadesátiletý funkcionář.

Vyzdvihl Pelého gentlemanství. "'Král' dosedl na trůn s úsměvem na tváři. Fotbal v jeho dobách uměl být brutální a Pelé často čelil hrubému zacházení. Ale i když věděl, jak se o sebe postarat, byl vždy příkladným sportovcem se skutečným respektem ke svým soupeřům," konstatoval Infantino.

S Pelém se několikrát setkal. "V roce 2016, již jako prezident FIFA, jsme byli vedle sebe na premiéře Pelého filmu, což mi připomnělo, jak jsem v roce 1981 seděl vedle svého otce, když mě vzal na film Vítězství, v němž Pelé zazářil po boku Sylvestera Stallonea a dalších slavných herců," řekl Infantino.

"Bylo mi jedenáct let a otec mi vyprávěl, jaký je Pelé skvělý hráč. Fantastický gól, který v tom filmu vstřelil, byl v té době jediný způsob, jak spatřit jeho neuvěřitelné schopnosti. Chvíle, které jsem s ním strávil, zůstanou navždy v mé paměti a srdci," uvedl Infantino.

Reklama

Související témata: