Hlavní obsah

Pět různých druhů míčů nahradí v lize jeden. Nejde o banalitu, ví o balonech své Petr Čech

Sice třicet let po fotbalové Anglii, a dokonce i pár sezon po sousedním Slovensku, ale nakonec přece jen bude mít i česká liga oficiální míč, s nímž se bude hrát nejvyšší domácí soutěž. Na pražské Letné, stejně jako v Jablonci, v Ostravě i v Plzni se bude hrát od příští sezony s balony Select dánské provenience. „Šlo o jeden z nejdelších projektů LFA, které jsem realizoval,“ přiznal obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Foto: Tomáš Třeštík/Sport Invest

Petr Čech by mohl vyprávět, jaké trable dokážou různé druhy míčů gólmanům přivodit.

Článek

V probíhající sezoně se bude pochopitelně dál hrát s míči pěti různých firem, které jednotlivé tuzemské kluby preferují a s nimiž mají uzavřené smlouvy. Převahu mají pochopitelně balony společnosti Adidas, která je oficiálním dodavatelem míčů i pro největší fotbalové akce – mistrovství světa a Evropy, stejně jak třeba pro finále Ligy mistrů a Evropské ligy.

Míče Adidas preferuje devět klubů, zatímco konkurenční Pumě dávají přednost čtyři včetně mistrovské Slavie.

„Mnohým se může zdát, že jde o detail či banalitu. Hrát a hlavně rychle přivyknout na jinou značku a druh míče však často představuje problém, na který jeden předzápasový trénink nestačí," zamýšlel se hned několikrát nad tématem fotbalových míčů reprezentační gólman Petr Čech a připomínal, že především pro brankáře jde o značnou komplikaci.

Jaké míče momentálně preferují tuzemské kluby?
AdidasBohemians, České Budějovice, Hradec Králové, Karviná, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Sparta, Zlín
PumaOstrava, Slavia, Slovácko, Teplice
CapelliJablonec
MacronPlzeň
NikeLiberec

„Na evropském šampionátu v roce 2008 se hrálo s míči Europass, které se zásadně lišily od jiných balonů Adidasu. Nejen designem a barvou, ale především trajektorií, rychlostí a dráhou letu, která se měnila. Bylo třeba si na něj přivyknout, protože všechno nasvědčovalo tomu, že centr padá k zemi a on letěl ještě další dva tři metry."

A to zmiňovaný Europass byl ještě odvarem toho, co třeba na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe hráčům způsoboval naprosto nevyzpytatelný balon Jabulani a kolik brankářů tam svými vlastnostmi doslova zesměšnil.

Foto: Sport.cz

Pavel Nedvěd při představování míče Jabulani.

Na Ostrovech ostatně dobře věděli, proč už při vzniku Premier League rozhodli, že se všechny zápasy budou hrát jednotnými míči. A v ostatních vyspělých fotbalových ligách rovněž.

„Proto šlo i o náš cíl, kterého jsme konečně dosáhli," kvitoval předseda LFA Dušan Svoboda, že ligové kluby se sjednocením souhlasily a kontrakt s dánskou společností Select byl uzavřen.

S jakými míči se hraje ve světě?
PumaŠpanělsko (La Liga), Bulharsko (Parva Liga)
NikeAnglie (Premier League), Itálie (Serie A), Rusko (Premier League), Řecko (Superleague), Rumunsko (Liga 1), Chile (Primera Division), Brazílie (Campeonato Brasileiro Serie A), Čína (Super League)
DerbystarNěmecko (Bundesliga), Nizozemsko (Eredivisie)
UhlsportFrancie (Ligue 1)
SelectPortugalsko (Primeira Liga), Belgie (First Division A), Dánsko (Superliga), Švédsko (Allsvenskan), Norsko (Eliteserien), Finsko (Veikkausliiga), Island (Úrvalsdeid)
AdidasTurecko (Süper Lig), Polsko (Ekstraklasa), Argentina (Primera Division), Japonsko (J1 League), USA a Kanada (MLS)
MitreSkotsko (Football League), Wales (Premier League), Anglie (FA Cup)

Fortuna liga se tak bude hrát od příští sezony s míči stejné značky, s nimiž se hraje o body de facto v celé Skandinávii, ale třeba i v Portugalsku či Belgii.

Německá dceřiná společnost Selectu nesoucí název Derbystar je pak oficiálním dodavatelem míčů pro fotbalovou bundesligu a také nizozemskou nejvyšší soutěž.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín