Hlavní obsah

Po Kataru přijde řada na USA, Kanadu a Mexiko. MS 2026 bude gigantické, šanci na postup můžou mít i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé ve třech zemích, poprvé s 48 týmy. Fotbalová planeta po dobrodružství v Kataru vyhlíží další mistrovství světa, které bude největší v historii. Zatímco v emirátu o rozloze Středočeského kraje bylo všechno po ruce, v červnu a červenci 2026 se o extra porci zápasů podělí USA, Kanada a Mexiko. Hrát se bude ve čtyřech časových pásmech. Změní se i postupový klíč, třeba Evropa dostane o tři místa víc než teď. Je to šance pro Česko, které na MS hrálo naposledy v roce 2006?

Foto: Carl Recine, Reuters

Letošní MS v Kataru skončilo triumfem Argentiny. Jaký bude šampionát v létě 2026?

Článek

Češi chyběli na mundialu čtyřikrát za sebou, ale teď jim při troše štěstí může nahrát revoluční rozšíření z 32 na 48 týmů. Evropa bude mít místo třinácti nově 16 míst, což je stejné číslo jako na EURO v letech 1996 až 2012 –⁠ a v té době česká reprezentace na kontinentálním šampionátu ani jednou nechyběla. Detaily ke kvalifikaci má FIFA zveřejnit v lednu.

„FIFA pro nás dělá všechno možné, abychom se tam už konečně dostali," s nadsázkou poví bývalý reprezentant Ladislav Vízek, olympijský vítěz 1980 a účastník mistrovství světa 1982. „Svět je pro českou reprezentaci dlouho zapovězený, ovšem tohle rozšíření by mohlo pomoct. Nejvíc záleží na losu kvalifikace a formě. Dlouhodobě jsem spíš pesimista, ale uvidíme, jak se tyhle dvě věci sejdou."

Příští šampionát se bude od letošního výrazně lišit, těžko byste našli dva protikladnější turnaje. Kromě návratu z netypického adventního termínu do léta se dá začít třeba u stadionů: zatímco Katar musel postavit osm nových, arény pro příští šampionát už stojí. U některých bohatě stačí současný kabát, další ještě projdou rekonstrukcí. Například kvůli zvýšení kapacity.

V maličkém Kataru odpadalo úmorné cestování, ovšem následující mistrovství světa bude turnajem extrémních vzdáleností. Pro představu: z nejsevernějšího z šestnácti pořadatelských měst Vancouveru je to do nejjižnějšího Mexiko City čtyři tisíce kilometrů. A ještě o 500 kilometrů víc dělí třeba Vancouver a Miami.

V USA se bude hrát v jedenácti městech (Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco, Seattle), v Kanadě ve dvou (Toronto, Vancouver) a v Mexiku ve třech (Guadalajara, Mexico City, Monterrey). Proč takový nepoměr? Šedesát ze zatím plánovaných osmdesáti zápasů mají hostit Spojené státy, kde se má odehrát i kompletní program od čtvrtfinále dál.

Mimochodem, před čtyřmi lety pro společnou kandidaturu USA, Kanady a Mexika hlasovalo i Česko. Pořadatel MS 2026 se volil veřejně, aby se předešlo nechutným spekulacím jako po předchozích volbách Ruska a Kataru. Poražené Maroko dostalo o polovinu méně hlasů.

„Myslím, že výsledek nebyl pro většinu zástupců světových federací překvapením. Nevýhodou může být možná jen časový posun, jednoznačným plusem ale bude ekonomický přínos pro FIFA, UEFA i členské národní asociace," poznamenal tehdejší šéf českého fotbalu Martin Malík. I tentokrát půjde o peníze až v první řadě: rozšířené MS v třech amerických zemích by mělo vydělat čtvrt bilionu korun, zatímco u Maroka se mluvilo o poloviční sumě.

Původně se počítalo s šestnácti skupinami po třech týmech (do rozšířeného play off by postoupily první dva), ale na konci letošního šampionátu se začalo mluvit o dvanácti skupinách po čtyřech. V takovém případě by se mohlo hrát až 104 utkání. „V Kataru často nebylo do poslední minuty jasné, kdo postoupí. Skupiny s čtyřmi týmy měly úspěch," pravil prezident FIFA Gianni Infantino. „Musíme to znovu probrat."

Reklama