Hlavní obsah

Po Spartě jsem měl v hlavě blok, říká Šulc. Zachránilo ho hostování a osudový trenér

Ligovým jarem se protrápil, zato po podzimu má zaděláno na zatím nejlepší čísla v kariéře. Ofenzivní záložník Pavel Šulc vyměnil nejistotu v našlapaném týmu mistrovské Plzně za hostování v Jablonci a rozkvetl. Kaňka? Seveřané jsou po podzimu až třetí od konce, což na konci sezony znamená barážovou pozici. „Na jaře nás čeká šichta, ale zvládneme to,“ říká Šulc v rozhovoru pro Sport.cz. Teď se chystá s jednadvacítkou na přáteláky v Portugalsku (pátek 18. listopadu v Portimau) a s Norskem (úterý 22. listopadu ve španělském San Pedro del Pinatar). EURO v Gruzii začne za sedm měsíců.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavlu Šulcovi se na hostování v Jablonci daří.

Článek

Když jste v létě šel do Jablonce, říkal jste, že se tam jdete restartovat a dostat zpátky do pohody. Daří se to?

Rozjeté to mám dobře. Dvěma góly jsem vyrovnal svoje sezonní maximum, k tomu mám dvě asistence. Vážím si šance, kterou jsem dostal v Jablonci, a prosadil jsem se do základu. Už od začátku mi hodně pomáhá trenér Horejš.

Jablonec jste si vybral i kvůli němu, viďte? Znáte se ze společné štace v Českých Budějovicích.

V Dynamu se mi pod ním dařilo a bavil mě fotbal, který chtěl hrát. Do Jablonce si z Budějovic přivedl svoje lidi, třeba asistenta Kohouta a kouče gólmanů Maceje. Hrajeme fajn fotbal a hrajeme ho dobře, akorát to zatím nepřináší výsledky. Snad se to na jaře změní.

Jak dlouho vám trvalo vrátit se do formy?

Na začátku se mi v Jablonci nedařilo. Podepsal se na mně únorový zápas s Plzní na Spartě a všechno okolo, bylo to hodně nepříjemné.

Neproměnil jste tři tutovky, Sparta vyrovnala a v Plzni jste se definitivně odsoudil k pozici náhradníka.

Měl jsme v hlavě blok a dlouho jsem se ho nemohl zbavit. Teď už se ale dostávám zpátky do pohody.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Šulc patří Plzni, ale od léta hostuje v Jablonci.

Je v Jablonci menší tlak než v Plzni?

Neřekl bych, že je menší. Chceme hrát nahoře, ale jsme čtrnáctí, takže tlak je před každým zápasem. Rozhodně máme tým na to, abychom hráli výš než tam, kde jsme teď. Jenže na podzim to nešlo.

Čím to?

Zdůraznil bych sedm červených karet, což je extrém. Nikdo jich na podzim v lize nedostal víc. Jen proti Spartě jsme v oslabení brali body, jinak nás to pokaždé semlelo.

Může vám pomoct zimní pauza? Na jaře můžete začít od nuly.

Jasně. Tabulka je hodně vyrovnaná a pokud uděláte bodovou šňůru, rychle se dostanete výš. Pravda, na jaře začínáme těžkým losem. Slavia venku, Zlín doma... Tyhle dva zápasy napoví.

V jednadvaceti jste už na čtvrtém hostování, před Jabloncem jste prošel Jihlavou, Opavou a Budějovicemi. Jak to snášíte?

Stěhování mi nevadí, jsem samotář a introvert. Nevadí mi být sám. Ale v Jablonci jsem si s klukama sedl rychle, parta je tam suprová. Hodně mi pomohli třeba Krobík (obránce Jan Krob) s Tomášem Hübschmanem.

Foto: FK Jablonec

Kouč David Horejš při přípravě Jablonce na novou sezonu.

Hübschman je o devatenáct let starší než vy, věkově by mohl být váš táta.

(usmívá se) Na veterány mám štěstí. V Opavě jsem byl s Pavlem Zavadilem, v Budějovicích byli Jarda Drobný s Tomášem Sivokem a teď v Jablonci mám Tomáše. Jsem rád, že jsem tyhle borce mohl potkat ještě na hřišti.

Ještě k Plzni, které patříte: sledoval jste velké zápasy s Bayernem, Barcelonou a Interem Milán v Lize mistrů?

Držel jsem palce, ale nepovedlo se to. Dost důležitý byl letní postup do hlavní fáze, klobouk dolů před klukama. Taky bych si někdy chtěl Ligu mistrů zahrát, ovšem teď se soustředím na Jablonec. A na to, aby se moje výkony vrátily na úroveň, na které byly, a třeba se i ještě zlepšily.

Odnášíme si obrovskou motivaci pro další práci. Je vidět, že světový fotbal je jinde, říká Michal BílekVideo: Sport.cz

Platí, že i jaro strávíte v Jablonci?

Vypadá to tak. Zatím se nikdo z Plzně neozval, že bych se tam měl vracet do přípravy. Rád bych v Jablonci znovu hrál co nejvíc, abych se dostal do formy před EURO jednadvacítek.

Mrzelo vás, že jste se v září nedostal do nominace pro úspěšnou baráž s Islandem?

Vzal jsem to v pohodě, protože moje výkony neodpovídaly tomu, abych mohl být v jednadvacítce. Trenér Suchopárek mě držel v nominaci i v časech, kdy jsem toho v Plzni moc neodehrál, ale v baráži bych týmu asi moc nepomohl. Fandil jsem klukům u televize a věřil jsem, že to zvládnou.

A co říkáte na los mistrovství Evropy? Nešetřil vás.

Anglie, Německo, Izrael... Je to těžký los, ale na EURO si už nevyberete. Máme ještě pár přípravných zápasů, takže se můžeme dobře připravit. Jsem rád, že zase můžu být u toho.

Co čekáte od přáteláků s Portugalskem a Norskem?

Jsou to skvělí soupeři, stejně jako my budou na mistrovství Evropy. Jejich kvalita je srovnatelná s tím, co nás bude čekat ve skupině. Máme teď v týmu dost nových kluků, ale aspoň si je trenéři můžou vyzkoušet a rozšířit si přehled. Pak už bude zbývat jen březnový sraz a v červnu se poletí do Gruzie. Snad budeme co nejsilnější.

Reklama

  4 : 2 Dortmund - Atlético 4 : 2 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  1 : 4 Barcelona - PSG 1 : 4 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG
  Manchester City - Real Madrid dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  Bayern - Arsenal dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal