Hlavní obsah

Po stříbrné jízdě nudná remíza. Hráli jsme jako se zataženou ruční brzdou, mrzelo trenéra Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety končili se stříbrnými medailemi na krku, letos začali opatrnou dietou. Chorvaté mají z premiéry na mistrovství světa překvapivě jen bod, v ospalé partii s Marokem gól nepadl. „Chybělo nám odhodlání a odvaha,“ litoval chorvatský trenér Zlatko Dalič. Úřadující vicemistři světa ve skupině F narazí ještě v neděli na Kanadu a první prosincový den je čeká šlágr s Belgií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Maroko - ChorvatskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Očekávali jsme, že to bude takhle těžké. Maroko bylo kompaktní a hrálo rychleji než my. Všichni jeho hráči stáli za míčem a čekali na protiútok," říkal chorvatský kouč Zlatko Dalič. „Měli jsme vyšší držení míče, ale jinak jsme hráli jako se zataženou ruční brzdou. Málo kolmých akcí i málo odvahy."

Jeho tým během stříbrného tažení v Rusku 2018 remízu nepoznal, zato v Kataru přišla hned v prvním zápase. Houževnatí a dobře organizovaní Maročané potvrdili zajímavý trend. Týmy ze severní Afriky na šampionátu umějí obrat favority: v úterý Tunisko uhrálo bezbrankovou plichtu s favorizovaným Dánskem a den nato se totéž povedlo Maroku v nezáživné bitvě s Chorvatskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střela Hakimiho cestu do chorvatské sítě nenašla.Video: Česká televize

„Bod je dobrý, ale Maročané nám to udělali těžké. Hlavně v prvním poločase, lepší jsme začali být až v posledních deseti nebo patnácti minutách. Ve druhé půli jsme měli nějaké šance, ale nepodařilo se nám je proměnit," vykládal chorvatský kapitán Luka Modrič, jeden z šesti chorvatských vicemistrů světa na hřišti. „Chtěli jsme vyhrát, ale nevyšlo to. Škoda."

Když Modrič dostal cenu pro muže zápasu, s úsměvem zapózoval před sponzorským bannerem, ale jinak má po horkém odpoledni v Chúru o čem přemýšlet. Pánové v šachovnicových dresech měli rezervy především v ofenzivní fázi: za celý zápas stihli jen dvě přímé střely na branku. Snažili se spíš neprohrát než vyhrát.

„Neměli takovou jiskru jako před pár lety. V poslední třetině hřiště jim něco chybělo a začínám se o ně v jejich skupině bát," poznamenal pro BBC někdejší anglický reprezentant Joe Cole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Marocký gólman vytáhl pohotový zákrok při šanci Nikoly VlašičeVideo: Česká televize

„Čekají nás ještě dva zápasy, abychom si řekli o postup ze skupiny. Svoje poprvé na turnaji máme za sebou a myslím, že teď to pro nás bude jednodušší," pravil Modrič. Celé Chorvatsko se bude modlit, aby kapitánova předpověď vyšla.

Reklama