Hlavní obsah

Nepracujte, slavte! Saúdská Arábie si užívá vítězství nad Argentinou naplno

V Saúdské Arábii stále probíhají bouřlivé oslavy naprosto nečekaného triumfu fotbalistů národního týmu nad favorizovanou Argentinou (2:1) na světovém šampionátu v Kataru. Král Salmán in Abd al-Azíz dokonce na středu vyhlásil státní svátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

 
Článek

Vítězství Saúdské Arábie nad výběrem taženým Lionelem Messim v prvním zápase na světovém šampionátu v Kataru čekal málokdo. Vždyť v letech 2002 a 2018 dostali v prvních zápasech na mistrovství světa od favoritů pěkně naloženo. V roce 2002 schytali debakl s Německem 0:8 a v roce 2018 prohráli s Ruskem 0:5. Jen v roce 2006 remizovali s Tuniskem 2:2.

Porážkou Argentiny přerušili její neuvěřitelnou šňůru 36 zápasů bez prohry. Na oslavu tohoto historického triumfu vyhlásil král v zemi na středu státní svátek. Všichni zaměstnanci soukromého i veřejného sektoru a studenti všech úrovní vzdělání tak mohou pokračovat v oslavách, které započaly hned po zápase.

Univerzity daly dokonce v úterý odpoledne studentům volno, aby mohli zápas sledovat a po jeho skončení se lidé vydali slavit do ulic. Muži a ženy se společně potloukali po restauracích, aby se bavili, což je nový a vzácný trend, který se v zemi objevuje po reformách saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmana.

Lidé mají ve středu, podle poradce královského dvora Turki al-Sheikha, volné vstupy do nejlepších zábavních parků v zemi.

Reklama