Hlavní obsah

Baník i Sparta mají poslední naději na Evropu

PRAHA

Už jen k triumfu ve finále Poháru ČMFS se upínají naděje fotbalistů Sparty i Baníku jako k poslední možné cestě do pohárové Evropy. Kluby, které v uplynulých dvou letech v prestižních soutěžích nechyběly, mají před dnešním soubojem v Liberci, kde se hraje od 17 hodin, o motivaci postaráno.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Sparty mají poslední šanci zachránit nepovedený ročník.

Článek

Pokud by Sparta ve finále neuspěla, chyběla by v pohárové Evropě poprvé od sezóny 1982/83. "Vítězství potřebujeme všichni. Nejen hráči. Potřebuje ho celá Sparta. I z toho pohledu, že účast v Poháru UEFA nám umožní udržet kontakt s Evropou, potkáme se s jiným mužstvy než v lize. Není potřeba zvláštních motivací," řekl trenér Sparty Stanislav Griga.

Ta na cestě do finále inkasovala jediný gól od Litvínova. S Baníkem v letošní sezóně doma v lize prohrála, na jaře pak získala tři body na Bazalech. Finále bude hrát v historii samostatné ligy pošesté. "Už cítíme takové správné mravenčení a předzápasové napětí," říkal před včerejším tréninkem na stadiónu U Nisy Griga, který bude postrádat Šimáka, jemuž disciplinárka zamítla žádost o prominutí trestu, a s třísly laborujícího Kisela. "Máme dostatečně široký kádr, abychom si poradili," neodtajnil nic ze svých plánů trenér Sparty.

Třetí finále v řadě

Ostravané se do finále probojovali potřetí v řadě. Před dvěma lety ziskem titulu opojený tým na Strahově podlehl Spartě 1:2, loni stejným poměrem Baník porazil Slovácko na neutrálním hřišti v Olomouci. "Povedl se nám závěr ligy, splnili jsme si i cíl, kterým byl postup do finále domácího poháru. Teď chceme trofej vyhrát a znovu posunout Baník do Poháru UEFA," řekl trenér Pavel Hapal, pro kterého by to ale paradoxně mohl být poslední zápas na lavičce týmu. Hodně nahlas se totiž spekuluje o tom, že na Bazaly přijde jihlavský kouč Karel Večeřa.

Tím se ale v Ostravě budou zabývat až po skončení sezóny. Teď je pro tým prioritou finálový duel. "Byli jsme v obtížnější pozici v semifinále s Hradcem, kdy se od nás čekal jasný postup, v případě vyřazení by nás všichni odsoudili. My to však zvládli a teď už jsme v lepší výchozí pozici. Sparta je pod větším tlakem, přesto i my chceme uspět. Na neutrální půdě se může stát cokoliv a snad nám bude přát úspěch i Liberec," poznamenal Hapal.

Hapal je optimistou

Situaci mu však komplikují zdravotní potíže. K marodům Čížkovi a Metelkovi přibyl navíc po semifinále i obránce Čoupek, jemuž start v Liberci znemožní pochroumaný stehenní sval. V pořádku není ani mladík Mišinský. "Jsou to věci, se kterými se musíme vyrovnat, snad to zvládneme," dodal optimisticky Hapal. Ostravané počítají s podporou věrných fanoušků, pro které byl vypraven i speciální vlak, řada se jich na finále chystá i auty.

Utkání začíná na stadiónu U Nisy v Liberci v 17 hodin, přímý přenos vysílá TV Nova, zápas bude řídit rozhodčí Damková.

Pravděpodobné sestavy:
Sparta: Blažek - Zabavník, Řepka, Lukáš, Kadlec - Kóňa, Sivok, Kolář - Pospěch, Došek, Lustrinelli. Baník: Raška - Hoffman, Klimpl, Besta, Tomašák - Varadi, Bystroň, Lukeš, Rajtoral - Střihavka, Žůrek.

Reklama

Související témata: