Hlavní obsah

Baník má málo odolných hráčů, chybí dirigent, míní Kopecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostrbatý úvod, progres a nadějné výsledky, teď dvě rány doma. Fotbalový Baník Ostrava se na houpačce, na které se v této sezoně pohybuje, dostal zase dolů. Po víkendové ligové porážce s Jabloncem 0:1 vypadl ambiciózní celek vedený trenérem Pavlem Hapalem v osmifinále domácího poháru se Zlínem, před vlastními a naštvanými fanoušky padl s momentálně nejhorším týmem ligy 0:1. „Baníku chybí lídr,“ říká pro Sport.cz bývalý uznávaný kouč Ivan Kopecký, jenž dění v regionu sleduje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zlínský Jakub Janetzký (vlevo) a  Matěj Šín z Baníku Ostrava v osmifinále domácího fotbalového poháru v přerušené hře.

Článek

Baník měl po prvních pěti ligových kolech jen čtyři body, pak se Hapalův soubor vzchopil a sedm zápasů v nejvyšší soutěži neprohrál, vyšvihl se do elitní šestky, postoupil v poháru přes třetiligové Zápy. „I já jsem po vítězstvích v Olomouci a Teplicích nabyl dojmu, že se tým zvedá. Ale mezitím Baník také ztratil s Pardubicemi, možná se mužstvu hraje lépe venku. Je to těžké,“ přemítá Kopecký s vědomím následných porážek s Jabloncem a Zlínem.

„Jsem z toho zmaten, protože podmínky, které kluci v Baníku mají, neodpovídají výsledkům. V klubu se musí teď přemýšlet o hodně věcech, možná o trenérovi nebo o tom, jestli vsadili na správné hráče. Není přece normální, že ve dvou domácích zápasech po sobě nedá Baník branku, navíc proti Zlínu, který je v lize poslední. Přitom schopní útočníci v kádru jsou,“ probírá se situací zkušený stratég, jenž například dovedl v sezoně 1985/1986 k titulu Vítkovice.

Po pohárovém krachu se Zlínem, po kterém se Baníku zavřela jedna potenciální cesta do Evropy, promluvili důrazně k hráčům nespokojení fanoušci. „V Ostravě jsou tvrdší,“ ví Kopecký. „Věřím, že pan Brabec je z toho nešťastný. On je člověkem, který chce Baníku pomoct,“ dodává s odkazem na majitele.

Ostravský klub prošel v létě razantní obměnou, přišlo deset nových hráčů. Potřebuje tým ještě čas, aby si vše sedlo, jak se často zmiňuje? „To už neberu, to už vypadá jako alibi. Ono by si to mohlo sedat ještě dlouho, na to nikdo z fanoušků moc čekat nebude. To nejde. Vím, že přišlo hodně nových hráčů. Osobně si ale kladu otázku, jestli jsou takovými osobnostmi a mentálně silnými hráči, kteří se nepodělají z toho, když přijde těžká situace. Určitě to není jen v trenérech. Baník musí mít odolné hráče, kteří mužstvo potáhnou. A takových je tam málo,“ pozoruje Kopecký.

Když má říct, co Baníku chybí, pohotově vypálí. „Vyloženě lídr mužstva. Dirigent, který si nebojí vzít balon a ostatní řídit. Někdo, jako je v Mladé Boleslavi Marek Matějovský, tedy rozumný a chytrý hráč, který dokáže ostatní usměrnit,“ dodává někdejší trenér české jednadvacítky.

Reklama