Hlavní obsah

Chorému chytil penaltu a přeje si další velkoklub. Chceme Spartu, hlásí Lapeš

Dva hlavní hrdiny mělo středeční utkání 3. kola MOL Cupu mezi třetiligovým Hlučínem a českým fotbalovým mistrem Viktorií Plzeň. Senzační výhru 3:2 zařídil třemi góly útočník Dominik Smékal, podobně výrazně se na ní ale podílel také brankář Jakub Lapeš, jenž ve 47. minutě chytil Tomáši Chorému penaltu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Hlučínský brankář Jakub Lapeš v akci.

Článek

„Nejlepší zápas kariéry!" radoval se po postupu do osmifinále 23letý brankář Hlučína, jenž vedle pokutového kopu zmařil hostům i další možnosti ujmout se vedení. Blýskl se například při velké šanci Ndiayeho i dorážce Chorého. „Připravovali jsme se na Plzeň poctivě. Brali jsme to jako velký svátek. Od momentu, kdy jsme si je vylosovali, jsme tímto zápasem žili. Byl to obrovské! Ale slavit nemůžeme, musíme normálně chodit do práce a chystat se na víkend," poukázal Lapeš na sobotní souboj s lídrem Moravskoslezské fotbalové ligy Kroměříží.

Plzeň měla podle předpokladů přes třetiligový tým s přehledem postoupit. Nadšeně hrající domácí ale favorita ani jednou nepustili do vedení a napodobili Bayern Mnichov, Barcelonu a Inter Milán. Žádný jiný tým v této sezoně Viktorii porazit nedokázal. Až Hlučín.

„Mají nabitý program. Není to asi jednoduché přepnout z Bayernu a Barcelony na Hlučín. My jsme se snažili předvést co nejlepší výkon a nejlepší fotbal, který umíme hrát. Nenechali jsme se přejet," vykládal Lapeš.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Brankář Jakub Lapeš objímá střelce hattricku Dominika Smékala, útočník Plzně Tomáš Chorý (vpravo) jen přihlíží.

Jeho velká chvíle přišla ve 47. minutě, kdy se proti němu postavil k pokutovému kopu zkušený útočník Viktorie Tomáš Chorý. A neuspěl. Lapeš vystihl střelu k levé tyči a míč vyrazil. „Bylo to i o štěstí, ale to k fotbalu patří. Z každé chycené penalty mám velkou radost. Když se chytne, tak je to velké. Složitých situací bylo více, měli ještě jeden nájezd," popisoval gólman, který v utkání prožil chvíle euforie, ale i zklamání.

„Když Bucha v devadesáté minutě srovnal na 2:2, bylo mi strašně špatně. Říkal jsem si, zda jsem neměl stát více vlevo. Ale to už je teď jedno. Máme postup!" hulákal Lapeš. Společně se spoluhráči nyní bude napjatě čekat na los dalšího kola MOL Cupu. „Chceme Spartu, chtěli jsme ji od začátku. A nejlépe zase tady. Ale ani na Letné by nebylo špatné si zachytat," smál se odchovanec ostravského Baníku.

Reklama