Hlavní obsah

Fanoušek Sparty: Díky na západ Čech, kluci! Na bitku reaguje i Plzeň a sponzor poháru

Fanoušci Sparty mají jasno: za nechutné události po středečním finále MOL Cupu nesou vinu příznivci Plzně. Sport.cz přináší pohled letenského fanouška, který incident sledoval z tribuny za jednou z branek v Doosan Aréně. Na výtržnosti reagovala také druhá strana a generální partner domácího poháru, společnost MOL. Letenští zápas vyhráli 2:1 a získali double.

Foto: Profimedia.cz

Po závěrečném hvizdu došlo na střet fanoušků Plzně a Sparty

Článek

„Od začátku se ze všech stran avizovalo, ať se nechodí po zápase na hřiště. Se slibem kotlů, že pokud nevběhneme na hřiště, těžkooděnci zůstanou stranou. Po závěrečném hvizdu mi přišlo, že se to ze strany sparťanů povedlo. Snad až na jednu osobu, která za hráči vběhla, vše probíhalo v klidu. Policajti byli v rohu připravení, ale na hřiště se zjevně nechystali,“ popisoval fanoušek Sparty, který chce zůstat v anonymitě.

„Ze všech stran na naše fanoušky slyšíme jen chválu, že jsme dodrželi veškerou dohodu. Za to, sparťani, díky. Nenechte si zničit oslavy velkou černou kaňkou, za kterou může někdo úplně jiný,“ doplnil Daniel Peterka, který je spojkou mezi fanoušky a klubem.

Na druhé straně vnikli na hřiště plzeňští fanoušci, kteří se postupně dostali na polovinu Sparty. Když někteří z nich došli až do velkého vápna, začali nabíhat na hřiště i ti sparťanští. A rozpoutaly se bitky, které ukončil až zásah policistů.

„Až na pár hráčů a členů realizačního týmu Plzně, kteří se snažili situaci klidnit, nikdo proti tomu nic nedělal. Holt Plzeňáci využili vstřícnosti policie a teď z toho budou vznikat restrikce v dalších letech. Takže díky na západ Čech, kluci,“ dodává letenský příznivec.

„Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu. Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří. Zároveň vnímáme, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly. A povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům,“ uvedla Viktoria v prohlášení.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Oslavy provázely tvrdé střety fanoušků s policií

Na středeční události v Doosan Aréně zareagovala také společnost MOL, která je od roku 2018 titulárním partnerem tuzemského fotbalového poháru. „Jde o vysoce nevhodné chování malé skupiny fanoušků, kteří nerespektovali základní pravidla chování na fotbalovém utkání. Téma nevhodného chování diváků na stadionech budeme diskutovat na nově vznikající pracovní skupině, za účasti zástupců společnosti MOL a FAČR. Jako titulární partner chceme o této problematice v dalším ročníku MOL Cupu více diskutovat. S fanoušky, s veřejností i s odborníky na problematiku bezpečnosti a agresivity,“ řekl Sport.cz ředitel komunikace MOL Martin Pavlíček.

Výtržnostmi v Plzni se bude zabývat disciplinární komise, která možná už ve čtvrtek zahájí řízení. Mimo jiné ale záleží, zda už bude hotová zpráva od delegáta. Výsledek by mohl být znám na dalším jednání. Vzhledem k nutnosti shromáždění dalších důkazů například od policie nebo lékařů však mohou nastat průtahy. Dá se očekávat, že Sparta i Plzeň dostanou za vběhnutí fanoušků na trávník pokuty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.