Hlavní obsah

Mezinárodní ostuda. Agresivní fanoušci mlátili jeden druhého, píší v zahraničí o finále poháru

Aktualizováno

Středeční dění po finále MOL Cupu, kdy přímo na hřišti došlo k šarvátce mezi příznivci Plzně a Sparty i těžkooděnci, neuniklo ani největším zahraničním webům. „Finále se zvrhlo v chaos, hráči byli odvedeni do bezpečí, fanoušci vtrhli na hřiště a napadli komentátory,“ zní například titul britského The Sun.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL CupuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Říká se, že i špatná reklama je reklama. Ale v tomto případě by český fotbal byl nejradši, aby se v zahraničí psalo o finále MOL Cupu jen ryze ze sportovního hlediska. Že Sparta vyhrála gólem v nastavení 2:1 a získala double. Jenže hlavním motivem se staly nepokoje po závěrečném hvizdu.

Fanoušci Plzně vtrhli na hrací plochu a namířili si to skrze hřiště na druhou stranu. Když přešli půlící čáru a mířili k vápnu, zapojili se vyprovokovaná sparťané. Strhla se hromadná potyčka, do které se následně zapojili zasahující těžkooděnci.

„Následoval smutný pohled na moderní fotbal, když se příznivci obou klubů začali prát uprostřed hřiště a hráči byli rychle odváděni do tunelu. V hrůzných scénách agresivní fanoušci mlátili jeden druhého. Věci nabraly další hrůzný spád, když byli v přímém televizním přenosu napadeni tři reportéři,“ píší na Sunu.

Napadením mají na mysli moment, kdy do studia České televize, v němž se nacházeli moderátor David Kozohorský a bývalí fotbalisté Václav Procházka a Mario Holek, přilétla ze sparťanského sektoru plastová židle zřejmě jinak určená pro fotografy nebo pořadatele. Vysílání přímo ze stadionu muselo být přerušeno.

„Fanoušci Plzně se v maskách a kuklách vydali přes trávník a začali se prát s příznivci Sparty. Na jednom ze záběrů je vidět, jak dva fanoušci v červenomodrých dresech Plzně mlátí ležícího fanouška soupeře na trávníku,“ stojí na webu Daily Mail. Zde jde o moment, kdy příznivce vlastního klubu odtrhával technický ředitel Viktorie Tomáš Samec.

Fotbalová asociace ČR jako pořadatel utkání před začátkem střetnutí na oba tábory apelovala, aby nikdo za žádných okolností nevstupoval na hrací plochu. Jednalo se částečně i o reakci na víkendový incident, kdy fanoušci Sparty chtěli s hráči slavit titul na půdě Mladé Boleslavi, ale zeď z těžkooděnců jim v tom zabránila. Dodejme, že o pomoc policie žádá pořadatel v případě, že zápas vyhodnotí jako rizikový a obává se nějakých incidentů.

V Plzni se hromadné rvačce zabránit nepodařilo. „Pohár v České republice se změnil v chaos. Napadení novináři. Hráči odvedeni do bezpečí,“ zní titulek německého Bildu.

A ještě jednou návrat k momentu, kdy dva fanoušci Západočechů buší do jedince z tábora Pražanů. To zachytily kamery ČT a na sociální sítí X video sdílel například známý účet Out Of Context Football. Počet zobrazení? Ke čtvrteční 10. hodině dopolední přes 1,5 milionu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.