Hlavní obsah

Bývalý kouč Plzně: Bylo to jako na Balkáně, vnuka bych na fotbal nevzal

Málo fotbalu, přehnaně emocí a agresivity. A nechutná kaňka po zápase. Zhruba tak viděl v kostce středeční finále MOL Cupu mezi Plzní a Spartou (1:2) někdejší trenér Viktorie Karel Krejčí, který ji dovedl v sezoně 2015/2016 k mistrovskému titulu.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL CupuVideo: Sport.cz

 
Článek

Pojďme nejdřív ke sportovní stránce. Co úrovni finále říkáte?

U veřejnosti bude jistě převládat zklamání. Hrálo se o trofej, narazily na sebe vyspělé týmy, nikdo nechtěl udělat první chybu. První poločas nabídl většinou jen nakopávané míče, emoce, souboje. Byl to boj o střed hřiště a o druhé míče. Navíc rozhodčí hru dost kouskoval. Druhá půle byla o něco lepší.

Padly v ní tři góly, nicméně úroveň zápasu…

...se o moc nezvedla, ale přece jen tam byly brejky, zajímavé situace v šestnáctkách. Plzeň vycházela z ligy, ve které doma Spartu přejela. Ale bylo to zkraje jara, za jiné situace. Vždycky vycházíte z aktuální formy, kterou má nyní Sparta lepší než tenkrát. I tak ale Viktorka Spartu do ničeho nepouštěla, pokryla její nebezpečné hráče.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Policejní těžkooděnci po finále MOL Cupu

Plzeň nastřelila tyč, dala si až komický vlastní gól. Bylo to o smůle, jak si po utkání viktoriáni stýskali?

Plzeň smůlu měla. Vlastenec byl laciný, před ním měl šanci Vydra a Dweh nastřelil tyčku. Přesto i v deseti Viktorka vyrovnala a vypadalo, že bude prodloužení. Sparta ale nakonec v závěru rozhodla.

Zápas byl nervózní na hřišti i na lavičkách. V závěru se dokonce kustod Sparty Luděk Stracený objevil u lavičky Plzně. Nebylo agresivity a negativních emocí příliš?

Mezi Spartou a Plzní graduje rivalita delší dobu. Ale tady bylo agresivity a emocí až moc. Vyplývaly z toho, že trofej chtěly strašně moc získat oba týmy. Plzeň nevyhrála pohár patnáct let, Sparta toužila po double. Záleží ale také vždycky na rozhodčím, jaký metr nastaví. Pan Berka hru kouskoval jako v basketu. A co potom převedl Stracený v závěru, bylo přes čáru. Emoce na hřišti i v hledišti byly obrovské.

Co říkáte pozápasovým událostem, kdy na trávník vnikly oba tábory fanoušků a došlo k několika bitkám?

Tohle je pro český fotbal kaňka. Nedokážu si představit, že bych šel s vnukem na fotbal. Organizace se podcenila. Konec byl skandální, dalo se mu rozhodně předejít. Tím, že finále sledovala spousta lidí nejen na stadionu, nevrhají tyto události na fotbal dobrý stín. Bylo to jako někde na Balkáně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.