Hlavní obsah

GLOSA: Výhra Baníku v derby? Super. Cesta do pohárové Evropy přes Karvinou ale nevede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Ostravy porazili v dohrávce 12. kola Fortuna ligy Karvinou na jejím hřišti 2:1 a mohli si společně s fanoušky přímo na stadionu v Ráji zakřičet „Derby je naše!" Radost po šťastné výhře, kterou ve druhé minutě nastavení vystřelil probuzený střelec Jiří Klíma, měli hráči i realizační tým Baníku velkou a pochopitelnou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Baníku Ostrava se radují z druhého gólu.

Článek

Vyhrát bitvu s rivalem vždy něco znamená, přestože se jedná „jen" o malé slezské derby, jelikož Opava po nedávném sestupu hraje druhou ligu. Radost mohou mít Baníkovci o to větší, že v minulé sezoně se jim Karvinou porazit nepodařilo (0:0, 1:1).

Vítězství na půdě regionálního rivala přišlo také vhod. Po čtyřech zápasech, v nichž Ostravané prohráli doma se Slováckem 1:2, remizovali se Spartou 2:2, na hřišti Hradce Králové 1:1 a s Plzní 2:2, ho k upevnění pozice v první pětce ligové tabulky nutně potřebovali. Na šestý Hradec Králové má nyní Baník sedmibodový náskok, od Mladé Boleslavi, která je prvním týmem mimo skupinu o titul, ho po patnácti odehraných zápasech dělí osm bodů.

Slušné. Ovšem se vší úctou ke kvalitě těchto týmů, tímhle směrem by se Baník dívat neměl a v sezoně, na jejímž konci bude slavit stoleté výročí, ani nechce. Při zahájení oslav jubilea o evropských pohárech majitel klubu Václav Brabec promluvil jasně. „Chceme hrát ve vrchních patrech tabulky. A účast v evropských pohárech by měla být minimálním cílem," řekl.

Baník na elitu neumí

Problém je v tom, že cesta do Evropy je pro současný Baník zřejmě až příliš těžká. Musel by se umístit do třetího místa, což je možná nereálná meta. Důvod? Baník neumí porážet soupeře z první čtyřky v lize.

V posledních dvou ročnících porazil tým, který se na konci sezony radoval z postupu do některé z evropských soutěží jedinkrát. V sezoně 2020/2021 doma zvítězil 2:1 nad Jabloncem, jenž dokončil ročník na třetím místě. Jinak už přidal jen pár domácích remíz a zbytek utkání s českou elitou prohrál. Mimo svůj stadion nezískal v konfrontaci s elitou za poslední tři sezony ani bod.

Nepomohly nákupy posil ani výměny trenérů. Zvrátit tristní bilanci nedokázali trenéři Bohumil Páník, Luboš Kozel a zatím ani současný vládce kabiny Ondřej Smetana. Ten proti týmům z první čtyřky získal v této sezoně ze čtyř utkání pouhé dva body za dvě domácí remízy.

Výbuch na Slavii (0:4) v úvodu sezony měl být už jen ojedinělý výpadek. Doma proti Slovácku (1:2) ale přišlo další zklamání. Ve výborném utkání se Spartou (2:2) vyválčili Ostravané bod těsně před koncem zásluhou proměněné penalty, zvítězit nedokázal Baník ani nad výrazně oslabenou Plzní (2:2), když totálně prospal první poločas a pak doháněl dvoubrankové manko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha a Jakub Pokorný z Baníku Ostrava.

Ještě před pár lety na tom byl Baník jak po ekonomické, tak po sportovní stránce bídně. Tahle doba už je ale zásluhou přízně i peněz majitele Václava Brabce naštěstí pryč, a nejen fanoušci chtějí úspěchy.

Ten, kdo chce pravidelně promlouvat do bojů o evropské poháry se musí naučit nejlepší české týmy porážet. A vítězství nad mančafty ze dna tabulky, aniž bych chtěl jejich sílu snižovat, brát jako povinnost.

Ano, vítězství v derby může náladu v týmu určitě zlepšit, přes Karvinou se do pohárové Evropy Baník ale jen stěží dostane.

Jiří Tomaškovič

Ostravský rodák Jiří Tomaškovič přišel do světa médií v roce 2000, kdy nastoupil do okresního Týdeníku Region v Novém Jičíně. V roce 2007 zamířil z tehdy už Novojičínského deníku do krajské redakce Moravskoslezského deníku v Ostravě, kde přinášel především informace z extraligových hokejových stadionů v Třinci a ve Vítkovicích. Věnoval se také atletické Zlaté tretře či futsalu. V letech 2009 až 2011 pracoval na pozici editora v Týdeníku Sedmička, odkud v roce 2011 přesídlil na post externího redaktora MF Dnes se zaměřením na Novojičínsko. Od září 2012 pracuje v deníku Právo, nejprve jako redaktor zpravodajství pro Novojičínsko a Karvinsko, na začátku roku 2015 se vrátil ke sportu a pro deník Právo a web Sport.cz pokrývá sportovní dění v Moravskoslezském kraji.

Reklama