Hlavní obsah

Priske nasadil sako a sebral double. O vyhroceném závěru říká: Necítili jsme se bezpečně

Na finále MOL Cupu v Plzni netradičně navlékl sako a někdy velmi emotivně řídil od postranní čáry fotbalisty Sparty. Díky triumfu 2:1 a zisku doublu byl trenér Brian Priske logicky plný pozitivních emocí. Také se ale vyjádřil k dění po závěrečném hvizdu a sám od sebe jako první otevřel téma brankáře Vojtěcha Vorla.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Brian Priske se raduje z vítězství v poháru.

Článek
Fotogalerie

Co pro vás double znamená?

Hodně, ale ne pouze pro mě, i pro ostatní. Neumím najít přesná slova. Děláme fotbal, abychom vyhrávali trofeje. Česká liga je těžká, mít dva poháry je opravdu úžasné.

Jde o největší úspěch vaší trenérské kariéry?

Nevím, nemám moc rád tyto otázky. Asi bych raději odpovídal na dotazy ohledně Vojtěcha Vorla, který je jinak naší brankářskou dvojkou, ale v poháru dostával možnost celou sezonu.

Tak povídejte.

Měl skvělé poslední dva roky. Je loajální voják, vytvářel konkurenci Matěji Kovářovi nebo teď Peterovi Vindahlovi. Celou dobu tvrdě pracoval. Nebylo to pro něj jednoduché a jsem šťastný, že společně jsme mu věnovali možnost zvednout pohár nad hlavu. Vojta je úžasný člověk.

Oslavy sparťanských fanoušků po zisku domácího poháru.Video: Aktu.cz

Zpět k zápasu a tomu, co se dělo po závěrečném hvizdu, kdy došlo ke konfliktu mezi fanoušky.

Nemyslím, jestli mi přísluší situaci obšírně komentovat. To je vaše práce, psát o tom a ptát se na příčiny. Omlouvám se. Bylo ale zjevné, co se stalo. Základem je, aby se hráči a realizační týmy cítili v bezpečí, což se nestalo.

Čistě z pohledu fotbalu máte za sebou náročné utkání?

Velmi. Přesně tak, jak jsme očekávali. Plzeň je těžký soupeř, hraje hodně fyzicky. Využívá osobní souboje, což jsme viděli v Evropě, kde se rovnali s velmi kvalitními týmy. Vezměte si, kolik měla čistých kont, jaká málo protivníkům dovolila. Musím naše hráče pochválit, že zůstali klidní a vydrželi v tempu a koncentraci skoro celých 100 minut.

Trenér Plzně Miroslav Koubek zmiňoval, že lehce rozhodl faktor štěstí. Souhlasíte?

Nemyslím si. Utkání rozhodly malé detaily. Někdy mohou hrát pro vás, ale není štěstí mít titul a triumf v poháru. Tohle jako štěstí neberu a nečekal bych, že domácí trenér utkání takto označí.

Netradičně jste trénoval v obleku. Proč?

Příležitost k tomu vybízela, speciální událost. Pohárová finále jsou úžasná věc a zaslouží si, aby se k nim tak přistupovalo. Hlavně Ladislav Krejčí hodně ocení, že jsem si vzal sako. Když jsme byli na mistrovství světa v hokeji, oceňoval, že trenéři nosí obleky.

Fanouškovské nepokoje po finále MOL Cupu.Video: Sport.cz

O čem svědčí, že jste se znovu prosadili v nastavení?

Hodně to ukazuje naši mentalitu šampionů. Bylo to tak i v minulé sezoně, kde hlava hrála velkou roli. Teď jsme ještě silnější, zvýšili jsme sami na sebe požadavky. Jsem stejně hrdý na tým, když vyhrává krásným fotbalem, i v těchto případech.

Jak se těšíte na další víkendovou oslavu?

Abych se přiznal, moc nevím, co očekávat. Bezpochyby to bude úžasný pocit, stát na Letné se dvěma poháry a užívat si chvíle společně s fanoušky. Největší obavu mám, abych složil jedenáctku s hráčů připravených k utkání s Plzní. Určitě bude chtít hrát Veljko Birmančevič, ale nejsem si jistý, že ještě někdo další. Budu si muset promluvit s Tomáši Sivokem i Rosickým. Bohužel kustod Luděk Stracený dostal červenou kartu, ten nastoupit nemůže. Možná zvážíme Miroslava Baranka (smích). Budu se zabývat tím, kdo bude hrát, a pak, i když to není mým zvykem, sednu si na střídačku, půjdu do pozadí a budu si užívat, co jsme dokázali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.