Hlavní obsah

Zpackaný los MOL Cupu se bude opakovat. FAČR se omlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kauza kolem pokaženého středečního losu 3. kola MOL Cupu má řešení. Fotbalový svaz nejdříve přiznal, že mezi nasazenými celky měla být místo pražské Dukly Zbrojovka Brno. Výsledkem je, že los se bude opakovat v pátek 15. září ve 12:00. FAČR také vyvodí interní důsledky a všem dotčeným klubům se omlouvá.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Zbrojovky Brno během utkání Fortuna národní ligy proti Vlašimi. Ilustrační foto

Článek

„FAČR zvažovala různé varianty řešení, aby s ním souhlasily všechny dotčené kluby a zároveň aby nebylo právně napadnutelné,“ vysvětluje mluvčí FAČR Petr Šedivý.

O co přesně jde? V osudí bylo 32 týmů, které byly rozděleny na licenční (1. a 2. liga) a nelicenční (nižší soutěže). Licenční se následně rozdělily ještě na nasazené a nenasazené, přičemž předpoklad je, že mezi nasazenými bude šestnáct prvoligových celků. Jen Karvinou, která už vypadla ve 2. kole, měla nahradit Zbrojovka jako účastník minulého ročníku Fortuna ligy.

Vše vychází z rozpisu soutěže. „Licenční kluby jsou dále rozděleny podle úrovně soutěže v probíhajícím ročníku a umístění v mistrovských soutěžích v předcházejícím ročníku. Nasazených klubů je zpravidla 16,“ píše se v bodě 7.3. Jenže místo Brna se mezi nasazenými objevila Dukla Praha.

Jako první se k situaci vyjádřil Zbrojovka. „Už od úterý jsme v kontaktu s Fotbalovou asociací. Pohár je pro nás důležitou soutěží, vnímáme jej jako možnost, jak pozvednout sportovní renomé klubu. Navíc je to stále jedna z cest do Evropy, tak by MOL Cup měl vnímat každý účastník. Zároveň je důležité ctít platný rozpis soutěže, v opačném případě se vystavujeme riziku znevážení soutěže,“ cituje klubový web sportovního manažera Zdeňka Psotku. „Věříme, že Fotbalová asociace nalezne způsob, jak tento problém vyřešit,“ dodává Psotka.

Následně přišlo vysvětlení ze strany svazu. „Bohužel došlo k mému chybnému výkladu článku z rozpisu soutěží o nasazování ve třetím kole MOL Cupu, kdy jsem rozhodl podle aktuální tabulky druhé ligy. Mezi vedoucími týmy druhé ligy Duklou a Vyškovem proběhl los, podle kterého jsem určil jako nasazenou Duklu. Jsem si vědom toho, že došlo k mylnému kroku a že nasazená měla být Zbrojovka Brno, která se v minulém ročníku umístila šestnáctá v první lize,“ vysvětluje předseda Řídící komise TOP soutěží FAČR Martin Drobný, který má Pohár FAČR v gesci.

FAČR s dotčenými kluby jednal, jak situaci vyřešit. „Upřímně omlouváme jak klubům, tak fanouškům. Asociace ze situace vyvodí interní důsledky,“ zdůrazňuje Šedivý.

Předseda FAČR Petr Fousek byl o situaci informován na jednání UEFA v zahraničí: „Omluva klubům i fanouškům je naprosto na místě. Opakování losu z důvodu pochybení lidského faktoru je vždy nemilé, ale není jiná možnost, jak věc řešit. Určitě budou přijata taková opatření, aby se to neopakovalo.“

Rozdíl v obtížnosti losu byl zřejmý. Dukla se jako nasazená vyhnula nejtěžším možným soupeřům a pro 3. pohárové kolo dostala Opavu. Naopak Zbrojovka má podle aktuálního rozlosování bojovat proti Viktorii Plzeň.

Reklama