Hlavní obsah

Opět skvělý Chytil. Lídr útoku Slavie, náročným stylem si říká o pevné místo v reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně nepříjemný pro obránce, rychlý, kvalitní v zakončení. Útočník fotbalové Slavie Mojmír Chytil nabral vynikající formu. V neděli rekordní hattrick proti Pardubicím, ve středečním pohárovém derby byl i přes prohru možná nejlepší na hřišti. „Opomíjet ho by byla pošetilost,“ zdůrazňuje trenér Karel Krejčí v souvislosti s nadcházejícím reprezentačním srazem.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

 
Článek

Chytil patří mezi nejlepší útočníky ligy už nějaký ten pátek. Jinak by si ho před sezonou nevytáhla z Olomouce pražská Slavia. S novým prostředím se pere srdnatě. V lize se prosadil už desetkrát, bojuje o pozici nejlepšího střelce.

„Hodně zajímavý hráč, který se dostal do solidní formy. Spartě dělal problémy a vyhrával spoustu soubojů. Dobře navázal na povedený nedělní zápas s Pardubicemi, ve kterém nastřílel rychlý hattrick,“ připomíná Krejčí tříbrankový počin v rozmezí osmi minut.

Snad ještě lepší výkon podal Chytil ve středečním derby (Sparta zvítězila 3:2 po prodloužení). Připravil první gól pro Schranze. Podílel se na akci, po níž na 2:0 zvýšil Diouf. Stopery Sparty trápil ohromným způsobem, nakonec vydržel celých 120 minut. Mlel z posledního, a dokonce si na sociálních sítích vysloužil chválu od fanoušků úhlavního rivala. „Podal neuvěřitelný výkon. Má náročný styl, podstupuje spoustu soubojů. Po zápasech bývá hotový,“ přiznal trenér Jindřich Trpišovský.

Těžko se to kouše. Derby vždycky rozhodne penalta v náš neprospěch, povzdechl si Jindřich Trpišovský. Video: Sport.cz

Slavia má široký kádr a připomeňme, že Václav Jurečka, rovněž autor 10 ligových branek v aktuálním ročníku, tři zápasy stál kvůli červené kartě. Na nedělní ligové derby na Letné už bude k dispozici. Ale bude zajímavé sledovat, jak Trpišovský naloží s aktuálně výborným Chytilem.

„Kdybychom hráli už v sobotu, byl by nepoužitelný. Naštěstí je zápas až v neděli, takže myslím, že bude k dispozici. Uvidíme na předzápasovém tréninku, ale budeme ho na trávníku chtít. Je to klíčový hráč naší ofenzivy,“ nastínil kouč sešívaných.

„Chytil se může ještě hodně zlepšit, ve 24 letech je pořád dost mladý. Přál bych mu, aby zkusil zahraniční angažmá, ale vidíme, že to tam není lehké. Pokud bude zdravý, bude na něj spolehnutí. Držím mu palce, je to slušný kluk a dává fotbalu hodně,“ chválil v posledním Přímáku na Sport.cz trenér Petr Rada. „Mojmír si umí dobře přikrýt míč, pracovat tělem a obtočit se kolem soupeře. Má silnou hlavu. Je dobrý při hře zády k bráně, umí sklepnout a rozehrát,“ vyjmenoval dále přednosti odchovance prostějovského či olomouckého fotbalu.

No a opomenout nesmíme ani téma reprezentace. Blíží se březnové přátelské zápasy, první nominace nového trenéra Ivana Haška. A potom už červnové Euro. Konkurence mezi útočníky je nemalá, kromě Jurečky s Chytilem se daří sparťanovi Janu Kuchtovi, Tomáši Chorému z Plzně, v Leverkusenu má národní tým Patrika Schicka s Adamem Hložkem. A mohou přibýt další jména, rozhodne aktuální forma.

„Opomíjet Chytila by byla pošetilost. Měl by se vejít do březnové nominace a podle mě může jet i na Euro. Zvlášť když ani v zahraničí moc českých hráčů na ofenzivních pozicích pravidelně nenastupuje,“ myslí si Karel Krejčí.

„Je to gólový hráč pro národní tým i pro Slavii. Pro reprezentaci je pozitivní, že se daří útočník na domácí scéně, když kluci venku moc minut nesbírají,“ souhlasí Petr Rada.

Chytil by samozřejmě nebyl v národním týmu nováčkem. Vůbec ne. Vzpomeňme na listopad 2022 a přátelák s Faerskými ostrovy. Stal se prvním hráčem v historii reprezentace samostatné České republiky, který v premiérovém startu vstřelil hattrick. V nakonec úspěšné kvalifikaci na kontinentální šampionát naskočil do sedmi zápasů.

Reklama