Hlavní obsah

Nezvyklý povel v derby: Kapitáni, dolů! Střídání víc vyšlo Spartě, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako poslední opouštějí kapitáni loď i fotbalová hřiště, pokud zrovna řídí obrany. Zažitý zvyk ve středečním pohárovém derby mezi Slavií a Spartou porušili Jindřich Trpišovský i Brian Priske. Oba trenéři v napínavé koncovce nečekaně stáhli vůdce týmů. „Střídání rozhodně víc vyšlo Spartě,“ soudí expert a bývalý kouč Plzně Karel Krejčí.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

 
Článek

Remíza 2:2, pár chvil do konce základní hrací doby, čtvrtfinále spělo do prodloužení. Trenér Trpišovský ale v 89. minutě mávl na Tomáše Holeše. Po střídání ho objal, poplácal ho. Řekl pár slov.

Ve 103. minutě si to štrádoval ke střídačkám i Ladislav Krejčí. Máchal rukama, hecoval kotel Sparty. Za lajnou si plácl s trenérem Priskem, ale bylo na něm vidět, jak by tuze rád ještě chtěl spoluhráčům pomoct přímo na hřišti.

Trenéři konkrétně o svých tazích na pozápasové tiskovce nemluvili. Naskytlo se daleko víc třaskavějších témat. Verdikty rozhodčího Roučka. Výkony útočníků nebo dokonalý obrat a výhra 3:2, která v domácím poháru postrčila Spartu do semifinále. Redakce Sport.cz oslovila Karla Krejčího, který neobvyklé změny v obranných formacích zkusil rozklíčovat.

„Nevím, jestli neměli zdravotní problém. Připadalo mi, že Holeš před střídáním dostal razítko ve vápně,“ uvažoval trenér Krejčí. „Trenéři taky určitě chtěli klíčové hráče pošetřit, přemýšleli směrem k dalšímu derby. A Láďa Krejčí i tak hrál přes 100 minut.“

Dávalo by to logiku. Třicetiletý Holeš nevstupoval do jarní části sezony zcela fit. Vynechal generálku, naposledy před derby odehrál proti Pardubicím lehce přes dvacet minut. Půlhodinový přesčas ve čtvrtfinále by možná byl až příliš, proto jej Trpišovský preventivně stáhl.

Těžko se to kouše. Derby vždycky rozhodne penalta v náš neprospěch, povzdechl si Jindřich Trpišovský. Video: Sport.cz

Mladší lídr Sparty Krejčí se ve druhé půli přesunul z obrany do zálohy, kde se víc naběhá. „Pro Priskeho je to docela častá varianta, hlavně pokud se zápas vyvíjí v neprospěch Sparty,“ všiml si trenérský kolega Krejčí.

„I o víkendu na Slovácku šel Láďa výš. Ze středu hřiště má blíž do pokutového území, váže na sebe protihráče a tím vzniká víc prostoru pro ostatní. Když šel v derby na desítku a střídající Zelený na stopera, Spartě to pomohlo.“

Kouč Priske v prodloužení docela zariskoval stažením Krejčího. Derby mohlo dospět do ošemetných penalt, na které platí Krejčí za machra. Donedávna držel šňůru, kdy proměnil deset pokutových kopů v řadě.

Sparta si i bez specialisty poradila. A trenérský jmenovec Krejčí připomíná: „Paradoxně se oba náhradníci sešli u rozhodujícího momentu.“

Za Holeše naskočil Tomáš Vlček, Krejčího nahradil Adam Karabec. Mladý sparťan svým centrem v prodloužení napálil ruku bránícího Vlčka. A sudí Rouček po kontrole videa nařídil penaltu, kterou proměnil Karabec.

„Věřil jsem si, máme vítěznou mentalitu,“ pravil autor rozhodující trefy.

Platilo to i bez obvyklých vůdců, kteří v derby dostali drobné úlevy. Znamená to, že v dalším derby zase vyvedou oba týmy jako kapitáni? Ligový souboj Sparty se Slavií je na programu v neděli.

Reklama