Hlavní obsah

Vršovické derby, finále je velké lákadlo. Pomůže Slavii opět „falešný Olayinka“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také ve středečním semifinále MOL Cupu bude fotbalové Slavii chybět Peter Olayinka. Proti Olomouci ho nahradil Ivan Schranz a právě slovenský křídelník může být ve vršovickém derby s Bohemians klíčovým mužem k postupu. „Musíme být maximálně koncentrování," ví trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha oslavuje se spoluhráči gól na 1:1 během utkání 23. kola Fortuna ligy s Plzní. Uprostřed Ivan Schranz.

Článek

Stadiony obou klubů dělí přibližně kilometr a půl, los ale poslal semifinále poháru do větší slávistické areny. Do Edenu, kde sešívaní v aktuální ligové sezoně neztratili ve třinácti duelech ani bod. „Pro nás samozřejmě výhoda, že hrajeme doma, na druhou stranu Bohemka je silná venku," uvědomuje si Trpišovský, že Klokanům patří v tabulce ze hřišť soupeře třetí místo.

Svěřenci Jaroslava Veselého navíc půjdou do utkání ve výborném rozpoložení, v lize ze čtvrtého místa bojují o vstupenku do Evropy. Navíc ve čtvrtfinále poháru zvítězili na půdě obhájce trofeje ze Slovácka. „Vyžívají se v tom a podobné zápasy jim sedí, vyhráli také v Plzni. Styl Bohemians je nepříjemný, mají rychlé hráče vpředu. Jsme ale jeden zápas od finále, lákadlo je to veliké. Třikrát jsme se Slavií už pohár ovládli, nic nepodceníme. Musíme být maximálně ostražití," uvědomuje si Trpišovský.

U Slavie se na jaře hodně řeší nestabilní základní jedenáctka, trenéři sestavou hodně rotují. Jisté ale je, že k dispozici nebude křídelník Peter Olayinka, jenž pyká za hlavičku do libereckého Gigliho Ndefeho. Byť je jisté, že Olayinka po sezoně Eden opustí a zamíří do Bělehradu, Trpišovský na jednoho ze strůjců úspěchů z posledních let na jaře hodně spoléhá. Teď musí hledat náhradu, o víkendu proti Olomouci ji našel v Ivanu Schranzovi.

„Je to takový ‚falešný Peter' se vším všudy, nahradil ho po všech stránkách včetně určité technické nedokonalosti, vybojovaných míčů, běžecké aktivity či důležitosti při standardkách. V první půli patřil k našim nejlepším hráčům. Po dobu Peterovy absence je dost pravděpodobné, že na tomto postu bude hrát on. Je spokojenost, jak zvládl duel s Olomoucí," pravil Trpišovský.

Schranz přispěl k výhře 4:0 gólem a asistencí, v lize se i vinou dlouhého zranění trefil poprvé od září. „Dobrý pocit, pro mě opravdu důležité. Jsem ofenzivní hráč, góly jsem vždy dával a jsem rád, že jsem mlčení prolomil," konstatoval spokojeně s tím, že nahradit Olayinku bude rozhodně těžké, ale ne nemožné.

Devětadvacetiletý Slovák je užitečný i pro svou variabilitu. Kromě pozice gólman a stopera už nastupoval snad všude. „Cítím se komfortněji vpředu, na defenzivním postu jsem se trochu naučil, ale jsem radši, když mohu do šestnáctky, když mohu střílet a připravovat šance," uznává. Většinu času pat strávil na pravé straně, místo Olayinky však nastoupil nalevo. „Je mi to jedno. Vpravo jsem hrál i kvůli tomu, že vlevo byl Peter," dodal s úsměvem.

Jestli nakonec ve středu nastoupí, zůstane pro širokou veřejnost až do středečního večera nezodpovězenou otázkou. Konkurence ve Slavii je přeci jen vysoká a jak už bylo zmíněno, trenéři sestavou často hodně rotují, což nemusí být vždy ku prospěchu věci.

„Všichni nejsou spokojení, ale tak to musí být. Nemůžete být spokojený, když nehrajeme, ale není to tak, že by v kabině někdo dělal zle. My přejeme jeden druhému a hlavně týmu, aby se vyhrálo. Díky tomu jsme úspěšní," komentoval Schranz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.