Hlavní obsah

GLOSA: Padesát zářezů, Slavia doma stále dominuje. Nejen výsledkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jarní fotbalové Slavii můžeme mít mnoho rozporuplných pohledů od výkonů venku až po možná až častou rotaci sestavy. Jedna věc se ale nemění. Domácí Eden je stále nedobytnou pevností, což může být v boji o titul rozhodující faktor. A možná stejně důležitý jako výsledky je způsob, jakým doma Slavia soupeře válcuje. Nebo naopak, jak se oni v Edenu prezentují.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Domácí fazona Slavie je skvostná.

Článek

Na začátek krátký přehled čísel. Slavia doma získala aktuálně maximální množství 39 bodů, suverénně nejvíc v lize. Dala 50 gólů, jen o dva méně než Sparta a Plzeň na svých stadionech dohromady. Ve třinácti zápasech inkasovala šestkrát. Jen nedávno Plzeň a na podzim Mladou Boleslav zdolala „pouze" jednobrankových rozdílem.

Není pochyb, že sešívaní jsou doma ZATÍM bezkonkurenční. Jak výsledkově, tak herně. Stačí se podívat na poslední tři zápasy – se Slováckem, Plzní a Olomoucí. Se třemi týmy z elitní šestky. Výsledek? Slavia dohromady čelila pouze sedmi střelám na bránu, inkasovala jedinkrát.

Nejen proti těmto protivníkům tým Jindřicha Trpišovského doma herně dominoval, dokázal soupeře drtivou většinu času mačkat na útočné polovině, a i když třeba finální přihrávky či centry do šestnáctky kolikrát nebyly tak přesné, většinou se jen čeká, „až to tam spadne". Jakoby slávisté věděli, že prostě vyhrají.

A občas se zdá, že stejně k duelu přistupuje i soupeř. Protože mohou za podstatně horší výsledky Slavie venku jen vlastní výkony, nebo i protivníci si prostě (a možná logicky) víc věří, zatímco do Edenu si jedou jen pro co nejmenší příděl a co kdyby to náhodou vyšlo i na body. Možná ne, ale minimálně z tribuny to tak někdy působí. Pokud ano, Slavia má cestu k vítězství napůl umetenou už před výkopem.

Faktor domácího prostředí nejspíše sehraje podstatnou roli v boji o titul. Jestli chce Slavia v nadstavbě hostit v Edenu Spartu i Plzeň, musí ovládnout základní část. K tomu však bude pravděpodobně potřebovat minimálně remizovat za dva týdny na Letné.

Těžký úkol, jsme zpět u té venkovní krize, kterou je v tomto případě potřeba zlomit. Sešívaní na jaře zvítězili jen v Pardubicích, z trávníků Liberce, Českých Budějovic a Teplic mají dohromady pouhé dva body. Naopak Sparta je po zimní pauze v laufu, až na úvodní střetnutí v Olomouci jen vyhrává a až na zápas s Mladou Boleslaví doma působí na jaře na vlastním pažitu možná až srovnatelně jako její odvěký rival.

Jisté je, že 15. dubna nás čeká nejen klání velkých rivalů a aspirantů na titul, ale také duel, který hodně napoví o rozložení sil pro nadstavbu. Sparta se momentálně zdá mentálně odolnější než na podzim, průšvih z říjnového derby ale hráči i trenéři v hlavách rozhodně mají a rozhodně by radši hráli doma než „na druhé straně řeky". A stejně tak slávisté.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:1

Pastrňák a spol. se přiblížili MS. Boston padl na ledě Toronta, rozhodne sedmý zápas
NačítámNačíst další články