Hlavní obsah

Polská mise Slavie: hvězdy se vrátily na známou adresu, soupeře šokovala rezignace kouče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní šedý plášť, lehce přes 15 tisíc naleštěných sedaček a příjemné vzpomínky pro českou reprezentaci. I tohle je Arena Lublin, pohárový domov fotbalového Luhansku. Na zánovním stadionu nedaleko centra devátého největšího města Polska bude Slavia hrát o postup do podzimní fáze Evropské ligy. Vršovický tým ve čtvrtek večer podruhé narazí na soupeře, který zažívá rozpačitý start sezony. A kdo vlastně Zorju povede? „I pro nás je to hádanka,“ přiznal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Kolik českých týmů uvidíme v Evropě a v jakých soutěžích. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Lublin (od našeho zpravodaje) - Z šesti ostrých utkání jediné vítězství, 11. místo v ukrajinské lize a mizerně rozehraný dvojzápas o postup do Evropské ligy. Luhansk má na Slavii dvougólové manko a po nedělní remíze 1:1 v aréně Minaje navíc rezignoval srbský trenér Nenad Lalatovič.

V odvetě v polském azylu, kde Luhansk hraje poháry kvůli válce na Ukrajině, by Zorju měl vést dosavadní asistent Mladen Bartulovič. Chorvatský kouč ve středu večer mluvil na tiskovce, kam dorazili jen tři čeští reportéři. „Nenadova rezignace byla velký šok,“ líčil Bartulovič. „Rozhodl se odejít kvůli špatným výsledkům, což se ve fotbale stává.“

Slavia se podle trenéra Trpišovského chystala i na variantu, že by na střídačce stál Valerij Kryvencov, jehož zmiňovala ukrajinská média. „Tohle je ale vážně jen spekulace. Klub hledá nového trenéra, Kryvencov tady vůbec není,“ vykládal Bartulovič. „Jsme ve složité situaci, ale po prvním zápase nemáme co ztratit. Nejsme pod tlakem. Budeme se snažit zahrát svoje maximum a být lepší než Slavia.“

Foto: Martin Mls, Sport.cz

Arena Lublin byla otevřená v říjnu 2014. Je domovem druholigového Motoru Lublin a pohárovým azylem pro ukrajinskou Zorju Luhansk.

Trpišovského hoši mají po prvním zápase náskok 2:0 a jsou v podobné pozici jako ve třetím předkole s Dniprem, kdy šli do odvety s třígólovou výhodou. „Je otázka, jak moc trenérská změna soupeře ovlivní. Nový kouč je tam chvilku a těžko říct, jestli se do toho bude snažit říznout, nebo ne. Platí, že se v první řadě musíme soustředit sami na sebe a na svůj výkon,“ poznamenal záložník Lukáš Provod, jenž se vrátil na známou adresu.

Na devět let starém stadionu, který obepíná prostorné parkoviště, už jednou hrál. Vybavíte si kvalifikaci na loňské mistrovství světa? „Venkovní“ zápas s Estonskem absolvovali Češi kvůli covidovým restrikcím právě v Lublinu, oslabeného soupeře smetli 6:2. Z dnešního slávistického týmu kromě Provoda nastoupili ještě Jan Bořil s Lukášem Masopustem a Tomášem Holešem, na střídačce seděl brankář Aleš Mandous. „Dobře si to pamatuju, není to tak dávno. Tomáš Souček nastřílel hattrick,“ vzpomínal Provod. „Je to krásný stadion s perfektním trávníkem. Předloni se bohužel hrálo bez diváků, což se tentokrát určitě nestane.“

ZÁPASY SPARTY A PLZNĚ NA OBRAZOVCE
Stanice O2 TV Sport odvysílá duely FK Viktoria Plzeň vs. FC Tobol (komentátoři Tomáš Radotínský a David Nyč) a AC Sparta Praha vs. Dinamo Záhřeb (komentátoři Jan Homolka a Aleš Svoboda) v přímých přenosech. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Jiřím Plíškem startuje od 18:15 hodin. Přímo z Plzně bude aktuální informace přinášet reportérka Tereza Kubíčková, z Letné se pak bude hlásit Vladimír Grebennikov.

Slávisté můžou navázat na odvetu třetího předkola s Dniprem v Košicích, kde díky davům fanoušků v červenobílých dresech byli jako doma. Pravda, v Lublinu se čeká o něco skromnější kulisa, vždyť z Prahy je to po zemi přes 800 kilometrů. „V Košicích nás hnal neuvěřitelný kotel a věřím, že i sem přijede dost fanoušků,“ řekl Provod. „Naše zápasy mívají skvělou atmosféru už ve chvíli, kdy vybíháme na rozcvičku. V lize i na cestě do Evropy nám to moc pomáhá.“

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.