Hlavní obsah

Poprvé od invaze! Rusové se střetnou s evropským týmem, UEFA souhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než dva roky si nezahráli proti reprezentaci žádné evropské země, čekání je ale u konce. Fotbalisté Ruska se v přátelském utkání 21. března utkají se Srbskem, půjde o jejich první měření sil s evropským soupeřem od února 2022, kdy započala invaze ruské armády na Ukrajinu.

Foto: Twitter

Ruský fotbalový reprezentant Arťom Dzjuba.

Článek

Proti není ani UEFA, která přitom v reakci na válečný konflikt všem ruským celkům zakázala hrát evropské poháry. Navíc tamní reprezentaci vyřadila z oficiálních soutěží, včetně baráže o postup na světový šampionát v Kataru a kvalifikace na mistrovství Evropy 2024 v Německu.

Na přátelská utkání se ale zákaz nevztahuje, takže UEFA dala pořádání souboje mezi Ruskem a Srbskem zelenou. Podobně, jako by tomu bylo v závěru roku 2022, kdy se Rusové měli střetnout s výběrem Bosny a Hercegoviny. Někteří z hráčů soupeře se ale proti pořádání zápasu ohradili, a tak z něj sešlo. Stále tak platí, že posledním utkáním Ruska s evropskou reprezentací v tuto chvíli zůstává prohra s Chorvatskem (0:1) ze 14. listopadu 2021 v rámci kvalifikace na MS v Kataru.

Svěřenci trenéra Valerije Karpina Srbsko v březnu přivítají na domácí půdě, konkrétně na hřišti Dynama Moskva. Právě s tímto ruským celkem odehrál koncem ledna přátelské utkání za zavřenými dveřmi Slovan Bratislava. Kvůli tomu zrušila pražská Slavia, která se od počátku války staví na stranu Ukrajiny, naplánovanou generálku proti slovenskému mistrovi. Namísto toho se 4. února utká se Zlatými Moravci.

Reklama

Související témata: