Hlavní obsah

Portugalsko na ME do 21 let vyřadilo obhájce Španělsko a ve finále vyzve Německo

Aktualizováno

Fotbalisté Portugalska porazili v semifinále mistrovství Evropy do 21 let favorizované obhájce titulu Španěly 1:0. Jediný gól v Mariboru padl v 80. minutě, kdy Jorge Cuenca tečoval do vlastní branky centr Fábia Vieiry. Portugalci si v neděli zahrají o trofej s Německem, které zdolalo Nizozemsko 2:1 a postoupilo do finále potřetí za sebou. Dvě branky v Székesféherváru zaznamenal Florian Wirtz už v úvodních osmi minutách.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Portugalci se radují z postupu.

Článek

Portugalci si představí ve finále potřetí v historii a poprvé od roku 2015, kdy v Praze podlehli po penaltovém rozstřelu Švédsku. Španělé marně usilovali o třetí finále po sobě. Německo tímto počinem vyrovnalo rekord Itálie z šampionátů v letech 1992, 1994 a 1996.

Němci otevřeli skóre díky Wirtzovi, který ve 29. vteřině zaznamenal nejrychlejší gól v historii Eura jednadvacítek. Překonal tak rekord Davida Rozehnala, jenž na šampionátu v roce 2002 skóroval v semifinále proti Itálii po 41 sekundách.

Ofenzivní záložník Leverkusenu Wirtz zvýšil v osmé minutě. Nizozemci zdramatizovali duel v 67. minutě kontaktním gólem Schuurse. Následné Boaduovo vyrovnání ale neplatilo kvůli ofsajdu. Smolař Berisha v utkání třikrát trefil břevno německé branky.

Šampionát jednadvacítek byl původně na programu od 9. do 26. června, ale vzhledem k hrozící termínové kolizi s přeloženým "dospělým" Eurem ho organizátoři netradičně rozdělili na dvě části.

Od 24. do 31. března se 16 účastníků představilo ve čtyřech základních skupinách, z nichž dva nejlepší celky prošly do osmičlenného play off. Češi skončili ve skupině mimo jiné za Španělskem a nepostoupili. Finále se odehraje v Lublani.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let - semifinále:
Maribor: Španělsko - Portugalsko 0:1 (0:0)
Branka: 80. vlastní Cuenca.
Nizozemsko - Německo 1:2 (0:2)
Branky: 67. Schuurs - 1. a 8. Wirtz.

Reklama