Hlavní obsah

Posílal židy do temnoty, teď čelí žalobě za obhajobu terorismu a nesmí hrát. Alžírský obránce si zavařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdílet některé věci na sociální sítě se nemusí vyplatit. Své o tom může vyprávět bek francouzského Nice Jusef Atál, jehož počínání na internetu bylo oceněno vyřazením z kádru na dobu neurčitou. 27letý Alžířana navíc čeká vyšetřování kvůli „obhajování terorismu“.

Foto: Profimedia.cz

Obránce francouzského Nice Jusef Atál

Článek

Atál před pár dny na svůj instagramový účet nasdílel video palestinského kazatele. Zazněly v něm různé projevy antisemitismu, například věta, že by „Bůh měl všechny židy poslat do temnoty“. Příspěvek vzbudil, obzvláště vzhledem k probíhajícímu izraelsko-palestinskému konfliktu, řadu nechápavých reakcí.

Fotbalista Nice jej tedy rychle smazal a přispěchal s omluvou. „Chápu, že některé lidi jsem šokoval, což jsem neměl v úmysl. Odsuzuji všechny formy násilí,“ sdělil taktéž prostřednictvím svého Instagramu.

Atálovým případem se ale i tak začalo zabývat státní zastupitelství v Nice, které ho vyšetřuje s podezřením na „obhajování terorismu“. Mimo dění nezůstane ani Francouzská fotbalová federace.

„Žádné nenávistné projevy nebudou dovoleny,“ nechal se slyšet její předseda Philippe Diallo. Podniknutí určitých kroků tedy zvažuje etická komise. Sedmadvacetiletý alžírský reprezentant je také podezřelý z veřejného podněcování k nenávisti či násilí na základě náboženství.

Jasný signál vydal také Atálův zaměstnavatel a momentálně druhé celek Ligue 1. Vedení Nice Alžířanovi až do odvolání pozastavilo činnost. „Hráč přiznal svoji chybu a veřejně se omluvil. Celou záležitost ale i tak bereme se vší vážností, takže jsme se rozhodli pro jeho vyřazení z kádru až do odvolání,“ stálo v klubovém prohlášení.

Mimochodem, kromě Atála se trestu dočkal také křídelník bundesligové Mohuče Anwar El Ghazi. I on na internetu sdílel kontroverzní příspěvek na podporu Palestiny, za což byl také dočasně suspendován vedením klubu.

Reklama

Související témata: