Hlavní obsah

Povedená premiéra Lvíčat v Hradci. Ale měli jsme i rezervy, shodli se střelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát za sebou ztratili, ovšem v posledním zápase roku mladíci z české jednadvacítky zabrali. „Splnili jsme cíl. Chtěli jsme zakončit rok vítězstvím,“ shodli se v nahrávce FAČR útočníci Denis Alijagič s Christophem Kabongem, kteří Lvíčatům vystřelili výhru 2:1 v přáteláku se Slovenskem. Češi v Hradci Králové aspoň trochu napravili dojem po zpackaném rozjezdu kvalifikace na EURO.

Foto: David Taneček, ČTK

Česká jednadvacítka se s fotbalovým rokem 2023 rozloučila výhrou 2:1 v přáteláku se Slovenskem

Článek

„Byl to důležitý zápas a je příjemné, že jsme ho zvládli,“ vykládal Kabongo, jehož zásah ve druhé půli rozhodl. Byla to krásná akce: Patrik Vydra, Kabongův někdejší kumpán ze Sparty, poslal chytrý lob a rozběhnutý útočník Podbrezové měl celkem snadnou práci.

„Věděl jsem, že mě Vydrys vidí. Zaběhl jsem si za obranu a bylo mi jasné, že mi to tam Patrik pošle. Že to byl vítězný gól? O to víc mě těší,“ vyprávěl Kabongo, jenž v jednadvacítce skóroval už potřetí. „Ale znovu říkám, že nikdy nejsem úplně spokojený. Mohl jsem mít víc než jeden gól.“

Totéž platilo pro Alijagiče, jenž po 13 minutách poslal české mládence do vedení. „Celkově jsme mohli stihnout víc než dva góly, sám jsem mohl přidat jeden nebo dva,“ vykládal brněnský útočník, jenž si v jednadvacítce zahrál poprvé od loňského června.

I on těžil ze souhry se známým parťákem, míč se k němu dostal po rohu záložníka Denise Višinského. „Známe se odmala, hrávali jsme spolu už ve Slavii. Rozumíme si a jsem rád, že naše spolupráce pokračuje i v reprezentaci,“ poznamenal Alijagič. „Před zápasem jsem Denisovi říkal, ať mi to čopuje na zadní tyč, že bych tam mohl zabíhat. A nakonec jsem z téhle pozice dal gól.“

Jednadvacítka byla v Hradci poprvé, přišlo čtyři a půl tisíce fanoušků. V nové aréně by tým trenéra Jana Suchopárka v březnu měl odehrát i příští zápas evropské kvalifikace s Islandem. „Když jsme nastupovali na hřiště, měl jsem husí kůži. Fanoušci nás od začátku hnali, užil jsem si to,“ líčil Alijagič. „Už když jsme sem přijeli poprvé, říkal jsem si, že je to super stadion. Byla tu parádní atmosféra,“ chválil Kabongo.

Ne všechno ale bylo dokonalé. Na konci zápasu se Češi stáhli a těsný náskok při slovenském tlaku málem neubránili. Vybavily se vzpomínky na zářijový kvalifikační prolog na Islandu (1:2) nebo na říjnovou partii s Walesem (1:1), kdy Lvíčata po selháních v závěru přišla celkem o tři body a ve skupině jsou předposlední. „I v září jsme to na konci měli víc pod kontrolou než teď,“ přiznal Kabongo. „Ale ustáli jsme to a věřím, že na jaře budeme vypadat ještě líp,“ rozloučil se Alijagič.

Reklama