Hlavní obsah

Angličané, nebo Irové? Nejdražší trio historie má stejné předky, Rice debutoval proti Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou miláčky fanoušků, kteří jim však neodpustí žádné zaškobrtnutí. Nejlepší angličtí fotbalisté jsou pod neustálým drobnohledem a o to víc, když za ně kluby dají v přepočtu téměř tři miliardy korun. Zajímavostí také je, že tři fotbalisté Albionu, kteří stáli přes 100 milionů euro, mohli klidně reprezentovat Irsko. Declan Rice i Jak Grealish tak v minulosti dokonce učinili, jen se postupem času rozhodli jít jinou cestou.

Foto: Profimedia.cz

Declan Rice (číslo 12) odehrál za Irsko tři přátelské zápasy, následně se rozhodl reprezentovat Anglii.

Článek

„Především nemůžete hráče nutit, koho mají reprezentovat. Declan za nás odehrál na seniorské úrovni tři přátelská utkání a byl v nich úžasný. Ale je to jednoduché, chtěl nastupovat za Anglii. Narodil se tam," konstatoval legendární kouč Martin O'Neill, jenž právě nejnovější posilu Arsenali v národním týmu Irska trénoval.

Jelikož prarodiče hvězdného fotbalisty pocházejí z Corku, aktuálně 24letý hráč kdysi reprezentoval Irsko ve čtyřech mládežnických kategoriích, tři starty si v roce 2018 připsal za seniorský národní tým. Zatímco O'Neill ho kvůli myšlenkám na přesun do Albionu několikrát nechal mimo sestavu, další kouč Mick McCarthy sliboval, že kolem rodáka z Kingstonu postaví celý tým. Nestalo se a Rice v únoru 2019 definitivně oznámil, že bude reprezentoval Anglii. Jelikož za Irsko nenastoupil v žádném oficiálním duelu, výměně dresu nic nebránilo.

Za Albion debutoval hned v březnu v kvalifikaci o EURO 2022. Do hry naskočil v 63. minutě a byl tak přímým účastníkem drtivého vítězství Anglie nad Českem 5:0. Předtím se ještě musel veřejně omluvit za dřívější příspěvek na sociálních sítích, ve kterém jako šestnáctiletý chlapec podporoval Irskou republikánskou armádu (IRA), která například vedla partyzánský boj proti britské nadvládě v Irsku během války za nezávislost mezi léty 1919 a 1921. Od té doby odkopal Rice v národním týmu 43 zápasů a Angličané v něm vyhlíží budoucího tahouna, který dovede Albion k vítězství na velkém turnaji.

Foto: Profimedia.cz

Během Euro 2020 se v Dublinu objevila malba, která znázorňuje anglické fotbalisty Declana Ricea a Jacka Grealishe, kteří dříve hráli za Irsko. Dílo bylo během pár hodin poničeno.

Momentálně je Rice držitelem rekordního přestupu anglického hráče, když ho z West Hamu vykoupil Arsenal za 122 milionů eur (cca 2,9 miliardy korun). Překonal tak dosavadní maximum Jacka Grealishe, jenž v roce 2021 putoval z Aston Villy do Manchesteru City za 116 milionů eur. Také on ale dříve reprezentoval Irsko, jelikož jeho prarodiče pochází z Dublinu.

V letech 2011 až 2014 odehrál za Irsko 19 utkání za mládežnické reprezentace, vstřelil šest gólů a následně údajně odmítl dvě pozvánky do seniorského týmu právě od O'Neilla. „Byl úplně stejný jako Rice. Mluvil jsme s ním i s jeho rodinou. Nadešel čas, kdy se musel rozhodnout. Grealishův otec je Angličan, chtěli se vrátit ke svému dědictví. Udělali, jak usoudili za vhodné. Nebudu od toho nikoho zrazovat," pravil O'Neill.

Známému pařmenovi Grealishovi je aktuálně sedmadvacet a často byl za své nevýrazné výkony v dresu City kritizovaný. V uplynulé však pomohl svému týmu k zisku treblu včetně vytouženého triumfu v Lize mitsrů. Levé křídlo patří také k oporám anglické reprezentace.

Třetím do party je 20letý středopolař Jude Bellingham, jenž v červnu přestoupil z Dortmundu do Realu Madrid za 103 milionů eur. Žádný jiný Angličan tuto metu svým transferem zatím nepřekonal. A také Bellingham má irské předky a opět se jedná o prarodiče.

Fotbalistův otec dokonce kdysi zveřejnil fotku malého synka v irském reprezentačním dresu. Oproti Riceovi a Grealishovi ale už od mládí naskakoval ze anglické výběry. Je pozoruhodné, jak se situace vyvinula, a Angličané vyzdvihují své hrdiny, kteří, kdyby chtěli, mohli klidně reprezentovat jinou zemi. Podobně na tom jsou i další superstar Harry Kane či James Maddison. Na druhou stranu by hráči pravděpodobně nikdy nedosáhli takových cenovek. Anglie si své hvězdičky prostě hýčká.

Reklama