Hlavní obsah

Anglie v slzách. "Milionový" fotbalista Francis zemřel na infarkt

Velmi smutná zpráva zasáhla britský fotbal. Ve věku 69 let podlehl infarktu bývalý vynikající útočník a anglický reprezentant Trevor Francis. V roce 1979 se v anketě Zlatý míč umístil na sedmém místě, ale především se stal prvním fotbalistou na Ostrovech, jehož přestupová částka se vyšplhala na milion liber.

Foto: Action Images / Sporting Picture, Reuters

Trevor Francis zemřel na infarkt ve věku 69 let

Článek

Francis byl odchovancem Birminghamu City, v jehož A-týmu debutoval v roce 1970 už jako šestnáctiletý. V únoru roku 1979 se stal prvním britským milionovým fotbalistou, když za tuto tehdy astronomickou částku přestoupil do Nottinghamu.

Ještě téhož roku vstřelil hlavičkou jediný gól finále Poháru mistrů (dnešní Ligy mistrů) proti Malmö a o rok později s Forest vítězství v nejprestižnější evropské klubové soutěži obhájil. V roce 1981 přestoupil Francis do Manchesteru City, později hrál například i v Itálii za Sampdorii Janov a Atalantu Bergamo.

Za anglickou reprezentaci odehrál Francis 52 zápasů a vstřelil 12 gólů. Jeden z nich tehdejšímu Československu při výhře Albionu 2:0 v základní skupině mistrovství světa 1982 ve Španělsku. Po kariéře Francis trénoval Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday, Birmingham a Crystal Palace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.