Hlavní obsah

Bez očkování? Bez peněz. Anglická liga zvažuje rázný řez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráči zahnaní do izolace. Odkládané zápasy... Anglické fotbalové kluby hledají řešení, jak co nejvíce odvrátit akutní covidové hrozby současnosti. Situace se zjevně zhoršuje, zasažených nejen v Premier League, ale i v nižších soutěžích přibývá. Šéfové hledají řešení. I rázné, které se může výrazně dotknout neočkovaných. Ale hlavně má zamezit totální zkáze termínové listiny.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kevin de Bruyne z Manchesteru City se raduje z gólu proti Leedsu. Ilustrační foto.

Článek

Podle webu listu Daily Mail proti sobě stojí dvě stanoviska. Názor zastávaný Premier League – která tvrdě pracovala na podpoře očkování – je takový, že jednotlivce nelze nutit. Kluby se ovšem začínají ptát, zda si mohou dovolit riziko, že budou mít ve svém týmu neočkovaného hráče při rázném ataku varianty omikron.

Zatím ve stadiu zkoumání a zvažování je ožehavé řešení: dočasné pozastavení mezd hráčům, pokud nejsou očkovaní a potřebují izolaci.

Britská média připomínají, že k něčemu podobnému sáhli před nedávnem v Bayernu. Ten podle nich odmítl zaplatit pěti hráčům za každý trénink a zápas, který vynechali v rámci pravidel, která je nutila do izolace.

Serge Gnabry, Joshua Kimmich, Jamal Musiala, Eric Maxim Choupo-Moting a Michael Cuisance o tom byli vyrozuměni s tím, že si za to můžu sami.

Jeden z postižených Kimmich mezitím změnil názor a nechá se očkovat.

Počty hráčů, kteří musejí do izolace v nejvyšších čtyřech anglických ligách, tento měsíc raketově rostou. Ani ne tolik kvůli nákaze samotných osob, ale především kvůli novým vládním pravidlům zavedeným po rozšíření varianty omikron. Ta způsobila, že mnoho klubů má při spoustě izolovaných doslova zdecimované sestavy.

Problém je jasný. Neočkovaní jsou pro tým problémem v okamžiku, kdy se dostanou do kontaktu s někým, kdo má pozitivní test.

V šatnách roste tlak na ty, kteří nejsou očkování. Hráči cítí, že neochota jejich kolegů ohrožuje zbytek týmu.

Vládní poradce Jonathan Van-Tam opakovaně nabádal hráče, aby se nechali očkovat.

"Je to jen čisté sobectví," komentoval postoj odmítačů vakcinace nejmenovaný činovník. "Ostatní hráči jsou z toho otrávení, manažeři jsou z toho naštvaní, a pokud budou zápasy odvolány nebo se - nedej bože - vrátíme za zavřené dveře, fanoušci z toho budou otrávení a budou na to mít plné právo."

Ne všechna pravidla jsou ale jasná, nastávají zmatky. Třeba kolem toho, při kolika nakažených hráčích se musí odkládat zápas.

Míra proočkovanosti zůstává podle Daily Mail v mnoha klubech ve všech čtyřech divizích nízká, přičemž nejméně tři týmy Premier League dosud nenaočkovaly ani 50 procent svých hráčů. To vešlo ve známost, byť údaje o vakcinaci v anglické lize jsou přísně střeženým tajemstvím. Poslední konkrétnější informace z října, uváděly, že 68 procent hráčů bylo plně očkovaných. Ve vakcinačním úsilí v Premier League vedly Leeds, Brentford a Wolves.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.