Hlavní obsah

Bournemouth má jako další klub Premier League americké majitele

Nováček anglické ligy Bournemouth je ode dneška dalším klubem Premier League, který má americké majitele. Jihoanglický celek odkoupila skupina investorů v čele s finančníkem Bilem Foleyem, jemuž patří i tým hokejové NHL Vegas Golden Knights. Čtrnáctý tým tabulky o tom informoval na klubovém webu.

Foto: @afcbournemouth, Twitter

Fotbalisté Bournemouthu, ilustrační foto.

Článek

Sedmasedmdesátiletý Foley se stane skrz společnost Cannae Holdings majoritním vlastníkem a prezidentem Bournemouthu. Zbylých 49,9 procenta nově vlastní menší investoři. "Chceme klub posunout ještě dál, ze svých cílů nikdy neustupujeme. To je moje heslo ve všem, čemu se v životě věnuji," prohlásil Foley, který chce více investovat nejen do infrastruktury a kádru A-týmu, ale i do ženského a dívčího týmu.

Jediným vlastníkem Bournemouthu byl od roku 2019 britský podnikatel ruského původu Maxim Demin, který vstoupil do klubu už v roce 2011 a zažil s ním postup ze třetí ligy až do Premier League. Výše transakce nebyla zveřejněna, podle agentury AFP ale Demin vyčíslil hodnotu klubu na 175 milionů eur (asi 4,25 miliardy korun).

Bournemouth se stal v krátké době dalším klubem Premier League, který převzali američtí podnikatelé. V květnu prodal Roman Abramovič londýnskou Chelsea za rekordních 2,5 miliardy liber (72,6 miliardy korun) konzorciu vedenému investorem Todem Boehlym. Majoritní americké vlastníky mají také Arsenal, Aston Villa, Crystal Palace, Fulham, Liverpool a Manchester United.

Reklama