Hlavní obsah

Čech na titulních stanách britských novin! Šel vstříc zuřícímu davu, pak vše prasklo

Poslední dny a hodiny hýbe Evropou válka o fotbalovou Super ligu, kterou podle posledního vývoje událostí na celé čáře prohráli majitelé 12 zakládajících klubů, kteří se snažili díky nové soutěži ukrojit pro sebe mnohem větší díl koláče zisků z lukrativního trhu na úkor ostatních. Trochu dílem náhody se stal mediální tváří ostré války mezi fanoušky, fotbalovými osobnostmi či politiky na straně jedné a nenasytnými majiteli na straně druhé bývalý brankář Chelsea Petr Čech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petr Čech se snaží přesvědčit fanoušky Chelsea, aby pustili klubový autobus na stadion.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Snímky z hektických okamžiků předcházejícím úternímu večernímu zápasu mezi Chelsea a Brightonem, na nichž se snaží rozlícené fanoušky londýnského klubu protestující proti účasti v Super lize přemluvit někdejší ikona Blues a nyní technický ředitel Chelsea Petr Čech k uvolnění průjezdu pro autobus s hráči na stadion, se dostaly na titulní strany britských deníků.

Minimálně na Ostrovech má dění kolem elitářské soutěže přesah daleko za hranice sportu. Mohutně se do ní vložil i premiér Boris Johnson a další vlivné osobnosti. Fotbal a jeho fanoušci jsou tu brány jako součást národní kultury a historie.

Výsledek neúspěšného pokusu a následné vystoupení anglických klubů z kontroverzního projektu se vnímá jako vítězství národa nad ziskuchtivými miliardáři z ciziny, kteří se neváhali zaprodat a nadobro celý fotbal v dosud známé podobě zničit.

I proto se celá situace dostala na přední stánky médií. Právě před zápasem s Chelsea se začala situace definitivně lámat v neprospěch signatářů Super ligy.

Petr Čech vylezl z klubového autobusu, kterému protestující zatarasili cestu, a naléhal: „Dejte nám čas. Nechte nás to vyřešit. Pusťte autobus dovnitř." Fanoušky ale ani přítomnost legendy moc nezviklala, dokonce se z davu ozývaly pokřiky „zrádce".

O pár minut později už BBC informovala, že Chelsea podniká kroky k vycouvání ze Super ligy, a pak se přidávali další. A tentýž rozzuřený dav začal najednou mohutně slavit.

Z Čecha se stala ikona celé události. Dostal se na titulní stranu třeba The Times či na hlavní sportovní stránky Daily Express a Daily Star.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Chelsea protestovali. Když se ale dozvěděli, že klub vystupuje ze Super ligy, začali slavitVideo: sntv

Reklama