Hlavní obsah

Chelsea skončila minulou sezonu ve třímiliardové ztrátě, dopadly na ni sankce

Fotbalová Chelsea měla v sezoně 2021/22 finanční ztrátu ve výši 121,3 milionu liber (asi 3,28 miliardy korun). Podle londýnského velkoklubu za to mohou především ekonomické sankce na bývalého majitele Romana Abramoviče, který klub v květnu prodal.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Chelsea měla v sezoně 2021/22 finanční ztrátu ve výši 121,3 milionu liber (ilustrační foto)

Článek

Po ruském vojenském útoku na Ukrajinu na konci loňského února byl Abramovič kvůli svým vazbám na prezidenta Vladimira Putina zařazen v Británii na sankční seznam. V květnu Chelsea po 19 letech prodal, majitelem jednoho z nejúspěšnějších anglických týmů se stalo konzorcium vedené americkým investorem Toddem Boehlym. V mezidobí ale klub nemohl kvůli ruskému majiteli prodávat vstupenky nebo shánět další sponzory.

"Klub čelil omezením v řadě oblastí, nemohl prodávat lístky na zápasy ani další akce, nemohl uzavírat nové smlouvy. To k vedlo k mimořádným výdajům a ztrátě příjmů," uvedla Chelsea na webu. "Navíc očekáváme, že se některá omezení během tohoto období mohou promítnout v hospodaření v následujících letech," stojí v prohlášení.

Abramovič koupil Chelsea v roce 2003 údajně za 140 milionů liber. Londýnský klub pod jeho vedením prožil nejúspěšnější období v historii, získal pět ligových titulů, dvakrát vyhrál Ligu mistrů a pětkrát Anglický pohár. Ke čtyřem ligovým titulům a jednomu triumfu v Lize mistrů pomohl i brankář Petr Čech.

Boehly společně s partnery koupil Chelsea za 2,5 miliardy liber (72,6 miliardy korun), což je nejvyšší vynaložená částka za sportovní klub v historii. Od nástupu amerického byznysmena utratila Chelsea za posily více než 600 milionů eur (14,2 miliardy korun). Klub ale ujistil, že navzdory nepříznivým hospodářským výsledkům za minulou sezonu a velkým výdajům nadále dodržuje pravidla finanční fair play UEFA i Premier League.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články