Hlavní obsah

Co říkám vyrovnávacímu gólu United? Nic! Víme, kde jsme hráli, zuřil Guardiola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní gól pomohl fotbalistům Manchesteru United k triumfu 2:1 nad městským rivalem City v sobotním duelu anglické ligy na Old Trafford. V 78. minutě srovnali Red Devils Brunem Fernandesem, nicméně brance předcházel ofsajd Marcuse Rashforda, který se podle všeho zapojil do hry. Sudí však situaci vyhodnotili jako mrtvý ofsajd. Rashford následně za čtyři minuty dokonal obrat. United se dotáhli na druhé City na jediný bod.

Foto: Phil Noble, Reuters

Bruno Fernandes oslavuje vyrovnávací branku v derby proti City.

Článek

„Co říkám vyrovnávacímu gólu United? Nic. Víme, kde jsme hráli. Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké," ironicky poznamenal naštvaný trenér Citizens Pep Guardiola. Co přesně se na Old Trafford událo? V 78 minutě si sběhl Rashford za hostující obranu, v momentě přihrávky od Casemira byl zhruba ve třímetrovém ofsajdu. Pelášil ale dál za míčem, zatímco ho stíhali Kyle Walker s Manuelem Akanjim. Těsně před šestnáctkou vypadalo, že bude zakončovat levačkou, nakonec ale balon přenechal Fernandesovi, který prostřelil Edersona a vyrovnal na 1:1.

V pravidle o tzv. mrtvém ofsajdu se praví, že pokud se hráč v ofsajdovém postavení do hry nezapojí, hra se nepřerušuje. A kdokoli z jeho spoluhráčů, kteří nebyli v ofsajdu, můžou vstřelit gól.

„Rashford byl v ofsajdu, Fernandes ne. Rashford odvedl pozornost našeho brankáře a stoperů. Tak to prostě bylo," uvedl posléze Guardiola. „Rashford jednoznačně zasáhl do hry, chtěl hrát míč. Ovlivnil minimálně brankáře Edersona. Jasný ofsajd," řekl ve studiu televizní stanice CANAL+ Sport bývalý český reprezentant a záložník Manchesteru United Karel Poborský.

Stejný názor má také spousta bývalých fotbalistů, kteří působili v Premier League. „Manchester United uhrál skvělý výsledek. Ale prošlo mu, co bývalo zvykem na Old Trafford v dřívějších dobách. Rashford samozřejmě zasahoval do hry," napsal na Twitteru Chris Sutton, bývalý hráč Chelsea, který pracuje jako expert pro britskou stanici BBC.

A jak viděli kontroverzní moment domácí? „Marcus Rashford se nedotkl míče a nezasahoval do něj. Bruno Fernandes přiběhl zezadu. Ale já to vidím z druhé strany. Umím pochopit, že soupeř je naštvaný," pravil trenér United Erik ten Hag.

„Marcus viděl, že jsem v lepší pozici, přenechal mi míč. Nevěděl jsem, jestli je někdo z nás  v ofsajdu nebo ne. Situaci jsem dohrál a dal jsem gól," doplnil Fernandes. Čtyři minuty na to odstartoval euforii na Old Trafford vítěznou trefou Rashford. Stal se prvním hráčem United, který skóroval v sedmi po sobě jdoucích zápasech v rámci všech soutěžích od odchodu Cristiana Ronalda z klubu v roce 2008.

Reklama