Hlavní obsah

Divoký Součkův zápas: brzké střídání, předčasná radost i neodpískaná ruka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno českého fotbalisty Tomáše Součka momentálně skloňuje snad celá Anglie. Záložník West Hamu sice nebyl v domácím duelu Premier League proti Chelsea v základní sestavě, na trávník se ale dostal už po pár minutách a zejména v závěru byl u všeho podstatného. Nejvíce se řeší jeho dotek rukou v pokutovém území, po které ale sudí penaltu neodpískali. Při konečné remíze 1:1 rozhodně podstatný moment.

Foto: Reuters

Hra rukou Tomáše Součka v pokutovém území nebyla v zápase proti Chelsea potrestána pokutovýn kopem.

Článek

„Jasná penalta," shodli se jednoznačně fotbalové legendy Gianfranco Zola, Rio Ferdinand a Joe Cole. Řeč je o momentu z 89. minuty, kdy se hostující Conor Gallagher dostal ke střele ze střední vzdálenosti.

Do jeho přízemní rány lehl Souček a rukou míč vychýlil a zpomalil tak, že si ho bez problémů sebral gólman West Hamu Lukasz Fabianski. Hráči Chelsea situaci zákrok ihned reklamovali, ale sudí Pawson ani kolegové u videa dotek jako přestupek proti pravidlům neshledali.

I když někdo vidí spíše přirozený pohyb horní končetiny či dokonce zásah kolenem, například bývalý anglický rozhodčí Peter Walton má jasno. „VAR si jasně myslí, že ruka v přirozené pozici, aby zbrzdila pád. Když se ale podíváte ve zpomaleném záběru, míč je za Součkovým kolenem a hráč se rozhodne tam dát ruku. Pro mě je to úmyslné jednání a jsem zklamaný, že VAR nedal rozhodčímu možnost se na podívat podruhé," vysvětlil.

Krátce před koncem utkání šlo jednoznačně o jeden z klíčových okamžiků. Stejně jako o pár minut dříve, kdy Souček dorazil zakončení kapitána Declana Rice po standardní situaci. Radost byla předčasná, zde VAR bez jakýchkoliv pochybností zasáhl správně a gól kvůli ofsajdu Rice odvolal.

Stejně se ale nejvíce řeší zmíněná ruka. „Neviděl jsem to," tvrdí kouč West Hamu David Moyes. „Vypadá to jasně, ale tohle jsou maličkosti, které musí jít ve váš prospěch, a to se u nás momentálně neděje. To je život, tam si není na co stěžovat," konstatoval smírně trenér Chelsea Graham Potter.

West Ham tak po remíze na Newcastlu získal další cenný bod, jenže k jistotě záchrany v Premier League by jich potřeboval sbírat víc. Výkony londýnského celku se ale lepší a to i díky Součkovi a obránci Vladimíru Coufalovi.

Právě Coufal sehrál důležitou roli při jediné trefě domácích v sobotním klání. Jeho centr prodloužil Bowen, na zadní tyči se zjevil Emerson a bývalý člen kádru Chelsea srovnal ve 28. minutě na konečných 1:1. Naopak Souček v základní sestavě nefiguroval, na trávník se dostal ale už ve 14. minutě, kdy kvůli zranění ramene střídal Brazilec Lucas Paquetá.

„Kdybyste mi po dvaceti minutách dali bod, podal bych vám ruku a odešel. Nezačali jsme dobře a udělali jsme několik základních chyb v obraně," uvědomuje si mezery ve výkonu Moyes.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články